Dva jubileja vladike Arsenija

NIŠ

 Njegovo Preosveštenstvo episkop niški gospodin Arsenije Arhijerejskom liturgijom i Evharaistijskim slavljem obeležio je juče u niškom Sabornom hramu, šest godina od svoje episkopske hirotonije i tri godine stolovanja u Eparihiji niškoj.

Godine 2014, na saboru Arhijereja Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, vladika niški, tadašnji arhimandrit Arsenije Glavčić, izabran za episkopa Eparhije topličke, da bi pre tri godine bio ustoličen kao Episkop niški.

                    Vladika Arsenije zahvalio je na čestitkama i sve prisutne podsetio na svoje predhodnike, ličnosti koji su bili na tronu niške Eparhije, rekaviši da se nada,da će imati snage da nastavi njihovim putem, podsetivši prisutne da je Niš, Eparhija niška, dao tri patrijarha, među njima i sadašnjeg, Njagovu Svetost gospodina Irineja.

                     Na današnjoj Liturgiji u više nego svečanoj atmosferi, vladiki Arseniju sasluživali su arhimandrit Rafailo Golušin, iguman manastira Rođenja presvete Bogorodice u Visočkoj Ržani, arhimandrit Damaskin Grabež, iguman manastira Svetog Romana u Đunisu, sveštenstvo Eparhije niške i hrama Svetog oca Nikolaja u Zemunu.

                      Liturgiju i slavlje, svojim pojanjem uveličali su pevači hora NCPD „Branko“.

                      Skromnom ali svečanom obeleževanju su prisutvovali, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, članice „Kola srpskih sestara“, članovi Odbora i Crkvene opštine, kao i druge javne ličnosti.

                     Episkop niški Arsenije, rođen je 10. marta 1978. godine u Vršcu, od oca Bogdana i majke Ružice, rođene Nenadović, dobivši na krštenju ime Milomir. Po porodičnom poreklu arhimandrit Arsenije potiče iz mesta Kovači kod Jošaničke Banje, gde je rođen njegov otac Bogdan. Majka Ružica, rođena u selu Bavanište kod Pančeva, poreklom je iz čuvene porodice Nenadovića iz Brankovine. Deda po majci Nikola potomak je Jakova Nenadovića.

                     Diplomirao 2005.godine je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog Univerziteta u Solunu odbranio je magistarsku disertaciju na temu: „Tipik Svetog Nikodima Arhiepiskopa srpskog“ gde upisuje i doktorske studije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare