DUŠANOVO – LIDER U PROIZVODNJI JAGODE

LESKOVAC

(Nova Naša reč)

Na samo desetak kilometara od Leskovca prostire se selo Dušanovo, čija se polja u ovo doba godine zacrvene od jagoda, piše leskovački nedeljnik Nova Naša reč..

U Dušanovu nema bukvalno ni jedne kuće koja ne gaji jagode, obično po dva – tri hektara, a neki i više. U ovom pitomom, plodonom kraju voćarstvom su meštani počeli da se bave 60-tih godina prošlog veka, a najviše su sađene jagode, višnje i šljive. Sa organizovanim otkupom zasadi pod višnjama i jagodama su se povećavali, pa su ove kulture postale dominantne.

Danas je, od 287 hektara odbradljive površine, pod jagodom  40 hektara.

Dragiša Dimitrijević sadi jagode na površini od tri hektara.Ovaj posao se u porodici Dimitrijević prenosi sa kolena na koleno, tako da i njegovo dvoje dece vredno radi i pomaže starijima. Dimitrijević kaže da je ove godine rod jagode podbacio 60 posto u odnosu na prošlu godinu, čemu je doprinela suša, dok je prošlogodišnji prinos bio makismalan. Proizvodi samo zengu. Ono što proizvede daje u otkup hladnjačarima, i zadovoljn je saradnjom sa njima. Cena otkupa ove godine je 75 dinara po kilogramu, ali kvalitet jagode nije zadovoljavajući.

Dimitrijević celokupnu proizvodnju finansira sopstvenim sredstvima. Iako je njegovo gazdinstvo je registrovano, on, kao ni ostali meštani Dušanova, nikada nije koristio podsticajna sredstva države. Berba traje dvadesetak dana, ali do radnika nije lako doći.

-Ove godine je prisutan manjak radne snage, svako domaćinstvo proizvodi jer su mnogi ljudi ostali bez posla. Snalazimo se na razne načine. Dnevno je potrebno da angažujem 30 radnika da bi jagoda mogla da se obere na vreme, da ne istruli na njivi, kaže Dimitrijević.

Na pitanje da li može da se živi od ovog posla i da li je zarada dobra, Dimitrijević odgovara da se zavisi od godine i vremenskih prilika. Kada je godina sušna kao ova, nema velikog prihoda, a kada je godina dobra, zaradi se za pristojan život.

Jablan Ilić, predsednik mesne zajedice Dušanovo, kaže da se prinosi kreću 7 do 8 tona po hektaru, kada je godina dobra, a 4 do 5 tona kada je slabija godina, kao ova. Proizvođači nisu  ove godine zadovoljni ni otkupnom cenom, koja se kreće 70 do 75 dinara, kaže Ilić, i naglašava da je realna cena za jagodu oko 100 dinara, kako bi se pokrili svi troškovi proizvodnje.

Proizvođači iz Dušanova od lokalne samouprave očekuju pomoć kako bi rešili problem navodnjavanja, jer bi tako prinosi bili znatno bolji, kao i kvalitet voća.

Svetlana Nikolić iz Dedine Bare angažovana je na berbi jagoda na imanju Dimitrijevića. Od kada je ostala bez posla, ovo je za nju osnovni izvor prihoda. Kaže da je posao jako težak, i da je berba jagoda najteža od svih berbi. Dnevno može da ubere 70 do 80 kilograma, a cena po kilogramu je 20 dinara. Sa poslom se počinje u 7 ujutru i radi do 6 – 7 popodne. Ove godine jagode su jako loše, kao guma, kaže ona, što je svakako nepovoljno i za berače. Prošle godine jedna osoba je mogla da nabere i do 150 kilograma dnevno, što je donosili i veću zaradu.

PREDSTAVITI POTENCIJALE SELA

Na nedavno održanim Danima jagode u Dušanovu Agencija za lokalni ekonomski razvoj (ALER), koja je organizator ove manifestacije, podelia je beračima zelene majce i kačkete. Direktor ALER-a Bojan Tojaga obišao je polja pod jagodama i razgovarao sa proizvođačima.

Dusanovo jagode

Značaj ovakvih manifestacija je makretinška prezentacija potencijala sela. Iako je blizu gradu, ekonomski potencijali Dušanova nisu na zavidnom nivou. Zbog toga je bitno, preko ovakvih manifestacija, izvući sela iz anonimnosti i predstaviti njegove turističke potencijale.

Tojaga je naglasio da je ALER u svom planu poslovanja predvideo organizaciju nekoliko poljoprivrednih manisfestacija u ovoj godini. Pored Dana jagode, tu su i Dani višnje, manifestacija koja je počela pretprošle godine u Petrovcu, prošle godine nije održana, a ove godine će se nastaviti, sa ciljem da i ona dobije tradicionalni karakter. U planu je još jedna nova manifestacija, Dani kruške viljamovke u Porečkom kraju. Osim toga, tu su već tradicionalni Dani parike, Krompirijada i manifestacija koju ALER organizuje u partnerstvu sa Agro liderom, koja okuplja distributere semena, hemijskih sredstava i sl.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare