Duplo manji utrošak energije u Gimnaziji

LESKOVAC

 

Počeli su radovi na izradi nove fasade  zgrade koju koriste Gimnazija i Ekonomska škola u Leskovcu.

Iz gradskog buudžeta, preko  Agencije za lokalni ekonomski razvoj (ALER) uloženo je  4,6 miliona dinara. Radove izvodi firma „Jugogradnja“ doo Bojnik, a rok za završetak je 60 dana.

Ukoliko sve ide po planu, učenici će novu školsku godinu početi u lepšoj i uređenijoj zgradi, najavljeno je danas.

“To će postati peti po redu objekat koji je će biti potpuno energetski saniran, s obzirom na to da smo prošle godine ovde već zanemili staru stolariju, u koju je uloženo 5,4 miliona dinara. Podsetiću da ovo nisu jedina ulaganja u ovu školu. Osim što smo prošle godine zamenili stolariju, koja nije obnavljana od izgradnje škole, pre dve godine smo renovirali i unutrašnjost zgrade, uredili hodnike, zamenili rukohvate na stepeništu, renovirali staro stepenište ispred svečane sale i betonirali prostor oko škole”, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

“Lokalna samouprava nastoji da svim đacima obezbedi adektavne uslove obrazovanja i veliko je zadovoljstvo što menjamo izgled naših škola i u gradu i u seoskim sredinama. Napredak koji smo poslednjih godinu dana postigli je orgoman. Samo u ovoj godini uspeli smo da već pet škola renoviramo i energetski saniramo, a za nepunih šest meseci uložili smo u te namene 18,6 miliona dinara”, dodao je on.

Završetkom gfasade, a zahvaljujući i radovima koji su prethodno urađeni, enegetska efikasnost Gimnaizje i ekonomske škole biće podignuta za dva nivoa, što znači da će utrošak energenata biti duplo manji.

Direktorka Gimnazije Dragana Cvetanović zahvalila se gradskom rukovodstvu zbog toga što nekoliko godina unazad prepoznaje značaj ovih škola. Zamenom stolarije, postignuta je ušteda u energentima oko 20 posto. Ugradnja demit fasade na školi ne samo da će podići energetsku efikasnost, već će i škola dobiti lepši izgled i uklopiti se u izgled čitavog grada, koji je sve uređeniji i lepši, rekla je ona.

Sve ove investicije u Gimnaziji i Ekonomskoj školi poboljšavaju uslove rada u školi, rekla je direktorka Ekonomske škole Milijana Dimić, uz opasku da će „stara dama dobiti novo ruho“. Inače, zgada, koju koristi oko 1.600 učenika, će za dve godine napuniti 70 godina postojanja.

Budući da je zgrada Gimnazije pod zaštitom države, u kakvu  će boju biti ofarbana fasada još uvek se ne zna, jer će to odrediti Zavod za zaštitu spomenika iz Niša.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x