Dugove Doma zdravlja plaćaće gradjani Leskovca kroz gradski budžet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Uredbom o planu mreže zdravstvenih ustanova , koja je postala zvanična objavljivanja u “Službenom glasniku” prošlog četvrtka, uskoro će leskovački Dom zdravlja biti deo Opšte bolnicee.

Ovo je regulisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen u aprilu prošle godine.

Medjutim, dugovi leskovačkog Doma zdravlja prelaze “u nadležnost” grada Leskovca.

To znači da će oko petsto miliona dugovanja morati , zaparavo, da plate gradjani Leskovca koji i pune taj budžet.

Pravnici objašnjavaju da je leskovački Dom zdravlja do sada raznim “gomnastikama” preko namenskog računa mogao da dobija novac iz Fonda zdravstvenog osiguranja , iako su mu računi u blokadi godinama, ali da sada, kada prelazi u sastav bolnice, zapravo postaju aktivna sva nenaplaćena dugovanja i da će ona morati da se namiruju s aračuna njegovog osnivača, što je do donišenja ovog zakona i uredbe, bio grad Leskovac.

Jedini način da pola milijarde dinara duga ne padne na pleća gradjana jeste da Vlada Srbije donese novu uredbu koja će., zapravo urediti ko će drugi da plati te dugove .

Na ovaj problem su više puta upozoravali odbornici odborničke grupe “Za Leskovac ZAJEDNO” a na poslednjoj sednici Skupštine grada o ovome je govorio Nenad Zdravković.

„Ja sam vam već rekao da je održan sastanak pri ministarstvu, da su bili pozvani direktori zdravstvenih ustanova i da je na tom sastanku donet zaključak da se ponovo formira zdravstveni centar koji će činiti Dom zdravlja i Opšta bolnica u Leskovcu, a da drugi domovi zdravlja ostaju van toga i da će troškovi Doma zdravlja preći na lokalnu samoupravu. Taj zaključak je upućen ka vladi. Šta će da bude sa tim ne znam, ali je to za sada činjenica. Prema tome, informacije koje smo dobijalida će to republika da reši očigeldno su bile od neinformisanih ljudi. Vi niste direktno odgovorni za taj dug, ali da vidimo ko je. Da znamo koliko je zbog tužbi stomatologa, pa da gospođu koja je predvodila protest, dolazila kod nas da se organizuju konferencije, a sad je direktorica Doma zdravlja u Vučju i da joj kažemo da ona istovremeno tuži Dom zdravlja i hoće da bude direktor. Dobija pare i pravi ozbiljan problem Gradu Leskovcu. Ili da kažemo da su prethodni direktori zaposlili toliko i toliko neugovorenih, van sistematizacije… Dok sam radio u hitnu, dođe kod mene na posao vozač, kaže da ga poslao zamenik direktora Časlav i da je došao da radi. Mi svi primimo platu, on je ne primi. Ne primi jedan mesec, dva, deset, onda se pojavi drugi, treći, četvrti, to radi jedan direktor, drugi, treći i mi dođosmo do duga od 500 miliona. I sad niko nije kriv… Pozivam vas da ovde izađete i kažete kao što ste na odboru rekli da je 2012. godine bilo 120 neugovorenih. 6. maja 2012. godine direktorica je primila 25 neugovorenih, pa da vidimo ko je bio direktor do 2008., do 2012., do 2017. i da na kraju sperete ljagu sa svog imena ako ostane taj dug na budžet grada.“

Zdravković je napomenuo i da će kvalitet zdravstva narušiti i to što su „frizerke, tekstilne radnice završavale medicinsku školu za šest meseci, primane su u ponedeljak u Dom zdravlja, a u petak prebacivane u bolnicu, što je javna tajna. Doći ćemo u situaciju da nam Vlada Republike Srbije uplati 600 miliona, izborna je godina, a da mi, umesto da nešto uradimo sa tim parama koje su namenjene razvoju grada, mi ćemo odatle da plaćamo 500 miliona za Dom zdravlja… Ili da opteretimo budžet grada sa milijardu – pola milijarde za Dom zdravlja, druga za Apoteke, što je četvrtina našeg budžeta.“

Prati
Obavesti me o
guest
7 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Konstantin
Konstantin
28 Januara, 2020 4:15 pm

Fala Bogu da za sada nema botova u komentarima ili i njih sramota. E narode pa vi opet premišljajte koga da glasate. Ma nikad gore bre nije bilo! U svim aspektima na svim nivoima dno dna. Narod plače. I vi što vas ucenjuju kao poslom, vi što ste (kao) deo njih zbog obećanja, pa zaokružite nešto drugo narode, niko vam ne stoji iznad glave jel vidite da umiremo od stresa, gladi, nemaštine, bolesti i tu te dokrajče onako već ogladnele, izmučene i polumrtve, dok su svi oni obezbedili generacije iza sebe. Nikad gore nije bilo a nisam ni za druge ali ove neću da glasam. Glasaću najjaču opoziciju im koja god bila! Mi dišemo na škrge.

sad mu opet dajte visoku funkciju, zasluzio je
sad mu opet dajte visoku funkciju, zasluzio je
27 Januara, 2020 8:13 pm

Ne moze neko ko nije autoritet da zavodi red. Direktor ne dolazi na posao godinama zbog bolesti. Funkciju direktora obavlja Caslav. Da je tako zamisljeno da se bude direktor, svi bi tako mogli. Posto ne moze, onda kod zaposlenih on ne uziva autoritet, naprotiv, mogao je nesto drugo da bude, zamenik, savetnik, pomocnik, a ne prvi covek Doma zdravlja. Bolest ga ne opravdava da dovodi u rizk poslovanje i Dom zdravlja. Stvarno je sramota da pobratimstvo bude iznad interesa Doma zdravlja. Niti je direktora iko promenio, niti je sam bio moralan da se makne iz te fotelje, cime najdirektnije nije zasluzio postovanje zaposlenih. Pa kako takav covek moze drugom da sudi, presudjuje, naredjuje, zameri bilo sta, kad je prvi kriv, nesavestan? O cemu vi govorite, pa on se svakom sklanjao i klanjao jer prvi nije ispunio obavezu direktora. Nije ga bilo na poslu. Samo zato pa je kriv.

Boranija
Boranija
27 Januara, 2020 10:03 pm

Čovek se nije mešao u svoj posao, a postoji i ono ,,kupovina iz fotelje,, odnosno studiranje od kuće, ili direktorovanje od kuće. Rezultat je 500 milki u blokadi i šta sad?

vidar travar vračarica
vidar travar vračarica
27 Januara, 2020 10:30 pm
Odgovori  Boranija

To je ta napredna Srbija koja srlja u propast, plagijati, kupljene diplome, higijenicarke, vrtlari, zidari, pekari, konobari postali med. tehnicari i kad odes u bolnicu oni umesto da te spasu oni ce te ubiju. Pitam se samo hoce li neko da odgovara za ovo rasulo. Ko je kriv za diplome od 3 meseca skolovanja, ko je kriv da se takvi ljudi zaposle u DZ, a posle prebace u bolnicu da leče pacijente, teško njima.

oglas za pobratima
oglas za pobratima
28 Januara, 2020 9:05 am

Ma mora da je na javni oglas stajalo Trazi se jedan izvrsilac za radno mesto POBRATIM, strucna sprema POVERLJIV, od rukovodilackih vestina NE MESAJ SE U POSAO.

blagi boze
blagi boze
27 Januara, 2020 11:16 pm

Od kad znam gradonacelnik sve preti na sve skupstine goinama kako ce ga smeni i trazi mu ostavku svaki ponedeljak i tako vec nekolko mandata. Svi se promenise, mnogo veci igraci, koji su i dali neki doprinos, odose si ljudi, sto smenom, sto ostavkama, sto trbuhom za kruhom, a pobratim nam ostade. Sta smo bogu zgresili ko da je nas pobratim pa moramo da ga trpimo, a nismo se vencali sa njim. Njegov dopriinos su tudje donacije. Zamisli Yura donira, on se prsi. Mnogo tezak poso. Da ste turili neku mladu doktorku, pa kad se ta isprsi, onda ce svaka Yura i vise da daje, vise aparata na poklon. Kolko znam vase doktorke su prvo prosle kroz kabinet, obucene su za menadzment, bolje nego za lekarsku praksu, pa uzmite neku mladu, jer ta kad ode za Beograd, ima nesto i da doprinese. Saljete onemocale ljude, zadrigle jedva hoda i on opravlja Dom zdravlja po Beograd, ne moz na posao da se dovuce, a taj ce se odvuce u Beograd. Mislim, stvarnooo.

izgled sve govori
izgled sve govori
27 Januara, 2020 11:46 pm

Pogledajte, on ladno obecava, kao trazi a ministarstvo kao ne daje. Mnogo tesko. To ume i sekretarica da uradi.Gde je tu strucnost, sposobnost, umece, sta mu je zasluga? Jedino ako se plase sto mu brat odbornik.

https://jugpress.com/direktor-doma-zdravlja-u-leskovcu-o-preventivi-kadrovima-dugovanjima/

Проститутки Бишкека
7
0
Ostavite komentar.x
()
x