Dualno obrazovanje u onlajn nastavi

VLASOTINCE

Vanredno stanje uvedeno zbog korone virusa izazvalo je opštu pometnju u svim segmentima života. Zbog opasnosti koje mogu proistići iz ove epidemije mnogo toga je promenjeno.

Nema dece u vrtićima, ni đaka u školskim klupama, a u dobroj meri revidiran je i rad u pojedinim državnim i privrednim subjektima. Da bi se nastava odvijala u školama na potrebnom nivou nadležno ministarstvo je elektronskim putem organizovalo nastavu u školama. Tako je došlo do snimanje praktične nastave u Tehničkoj školi u Vlasotincu, u kojoj se školuju kadrovi za potrebe privrede putem dualnog obrazovanja.

-Ove virtuelne radionice omogućavaju učenicima da prate praktičnu nastavu u uslovima vanrednog stanja. Video-prikazi praktične nastave emitovaće se u elektronskim medijima i na platformama za srednjoškolce. U učenju na daljinu poseban izazov predstavlja organizacija praktične nastave za đake srednjih stručnih škola, naročito one koji znanje i veštine stiču učeći kroz rad po dualnom modelu – kaže Milivoje Đorđević, direktor Tehničke škole u Vlasotincu.

JUGpress: Koliko ima učenika i škola u Srbiji gde postoji program dualnog rada?

Đorđević: U ovom trenutku, ukupno postoji oko 7.000 đaka koji u 104 škole, u 37 dualnih smerova, stasavaju za rad u pogonima mašinstva i obrade metala, elektrotehnike, građevinarstva itd. Za njih se priprema virtuelna praksa. Video-materijal je snimljen u sedam srednjih stručnih škola u Srbiji u kabinetima, radionicama i firmama u kojima se inače sprovodi dualno obrazovanje. Među njima je i Tehnička škola iz Vlasotinca, jedina sa juga Srbije, gde su snimljena osam časova praktične nastave.

JUGpress: U kojim kompanijama su vršena snimanja za potrebe učenika koja se školuju po dualnom programu?

Đorđević: Časovi za obrazovni profil bravar-zavarivač snimani su u kompanijama ciglana „Mladost” – Vlasotince i SZR „Prohrom“ , za rukovaoca građevinskom mehanizacijom u kompaniji „AB Kop“, takođe iz Vlasotinca. Za obrazovni profil operater osnovnih građevinskih radova snimanje je obavljeno u školskoj radionici. Naši nastavnici zajedno sa mentorima iz kompanija prikazali su različite faze proizvodnih procesa, praćene jasnim instrukcijama.

JUGpress: Kada će se koristiti snimljene simulacije rada?

Đorđević: Snimljene simulacije rada koristiće se i kad se đaci vrate u škole, kao uvod u proces učenja kroz rad. Predstavljaće riznicu video-sadržaja kada je, zbog bezbednosti, učenike potrebno pripremiti za uslove i radno okruženje u kompanijama pre nego što uđu u proizvodne pogone.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare