DSS: Uslov za poglavlja Vojska Kosova

 

KOSOVSKA MITROVICA

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije za Kosovo I Metohiju   saopštio je da se  ne slaže  sa odlukom predsednice stranke Sande Rašković-Ivić da DSS, zajedno sa SNS-om i LDP-om formira lokalnu vlast na Vračaru.

“Ovo tim pre, jer su opštinski odbori DSS-a na severu Kosova i Metohije, koji su vršili vlast u tim opštinama, odbili kudikamo ozbiljnije, povoljnije, prihvatljivije, izdašnije ponude Aleksandra Vučića čiji je uslov bio samo jedan – da se ne proziva zbog Briselskog sporazuma. Kada su opštinski odbori takve ponude odbili SNS je uvela privremene mere u opštinama na severu Kosova i Metohije, i do dan-danas kršeći Ustav Republike Srbije ovaj diktatorski režim ne raspisuje po zakonu obavezne lokalne izbore”, navodi Pokrajinski odbor I dodaje da “odbrana Kosova i Metohije nije samo obaveza Srba sa ovog područja već vaskolikog Srpstva i zato se sa izdajnicima ne mogu sklapati nikavi dogovori”.

 

DSS  upozorava I da se dolaskom na vlast SNS 2012. godine “život Srba na Kosovu i Metohiji u punoj meri iskomplikovao”.

“ To se ogleda pre svega u slobodi kretanja uz korišćenje ličnih dokumenata koje izdaje Republika Srbija, što je naknadno potvrđeno Briselskim sporazumom koji je potpisao Aleksandar Vučić”, navodi ova stranka.

“Do dolaska na vlast Srpske napredne stranke Srbi na Kosovu i Metohiji sa ličnom kartom Republikom Sribije, sa vozačkom dozvolom Republike Srbije, sa registarskim tablicama kosovskih gradova koje izdaje Republika Srbija mogli su slobodno da se kreću po celoj južnoj srpskoj pokrajini. Danas, onaj ko ima registarske tablice sa KM i srpsku ličnu kartu, a zaustavi ga kosovska policija, recimo u južnom delu grada, rizikuje zatvorsku kaznu i oduzimanje vozila jer se to kosi sa zakonima samoproglašene republike Kosovo. Slično je i sa registarskim tablicama Prištine, Peći, Prizrena, Đakovice, Gnjilana…”, navodi DSS.

Vlast Srpske napredne stranke je izmestila izdavanje ličnih karata, vozačkih i saobraćajnih dozvola sa teritorije Kosova i Metohije u centralnu Srbiju da ne bi ugrozila „državnost samoproglašene republike Kosovo“, optužuje DSS.

“Za lična dokumenta Srbi sa severa moraju da idu u Rašku, ovi iz Gračanice u Niš, a iz Kosovskog Pomoravlja u Vranje. Sa druge strane Vlada Aleksandra Vučića je dozvolila da stanovnici Kosova i Metohije sa ličnim kartama, pasošima, vozačkim i saobraćajnim dozvolama, regisarskim tablicama koje izdaje nepriznata samoproglašena republika Kosova slobodno mogu da se kreću u ostatku Srbije”, navodi DSS koji ovo ocenjuje kao “ diskrimnaciju srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, koje čuva simbole Republike Srbije” I koja se “ više ogleda kroz izdavanje pasoša”.

“ Srbi sa Kosova i Metohije dobijaju pasoše koje izdaje Republika Srbija ali sa kojima mogu da se kreću jedino kroz zemlje Evro-azijske unije dok oni ne važe za odlazak u zemlje Evropske unije. Kada septembra meseca Evropska unija dozvoli žiteljima samoproglašene repubike Kosovo šengen vize onda će srpska populacija jedina na Balkanu ostati bez prava da sa svojim pasošima ide u zemlje Evropske unije”, navodi DSS koji “pretpostavlja” da će “i zatvorenici iz Gvantanama dobiti važeće pasoše Republike Srbije za razliku od Srba sa Kosova i Metohije koji su verni državi Srbiji”.

“U političkim kuloarima na Kosovu i Metohiji čuju se glasovi da je dobijanje dozvole za otvaranje poglavlja 23 i 24 Vladi Aleksandra Vučića odobreno uz njegov pristanak da pruži prećutnu saglasnost za formiranje vojske Kosova, otprilike na isti način na koji je ustoličio Hašima Tačija za predsednika samoproglašene republike Kosovo iako se on još uvek nalazi na poternici MUP-a Srbije zbog ubistava njenih pripadnika”, navodi DSS I dodaje da “nikakav spomenik Caru Lazaru ne može da opere izdaje srpskog premijera”.

Kosovska Mitrovica2

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare