DSS o Sunačanoj dolini i kamerama za sever Kosova

KOSOVSKA MITROVICA

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije  saopštio je da „u potpunosti podržava izgradnju naselja za povratak interno raseljenih Srba sa Kosova i Metohije u organizaciji Vlade Republike Srbije“ ali ukazuje da  „oko gradnje naselja za povratnike tzv. Sunčane doline u opštini Zvečan, ima dosta nelogičnosti i netransparentnosti“.

„ Nigde nema javnog tendera za izgradnju naselja, pa se ne zna ni cena koštanja, niti ko tačno finansira, a niti ko izvodi radove. Neko govori o ceni od 24 miliona evra, drugi od 35, što sve rađa sumnju da se ovaj ogroman posao završava u četiri oka bez transparentnosti“, navodi DSS  i dodaje da je „takav način sklapanja poslova  izgleda omiljeni način rada Srpske napredne stranke, iako je nekada Aleksandar Vučić obećavao da će samo kroz tenderske postupke državi uštedeti više od 600 miliona evra godišnje“.

„Naselje za povratnike nosi ime Sunčana dolina iako se nalazi na brdovitom terenu, bez infrastrukture, znači bez puta, struje, vode i kanalizacije što sve poskupljuje radove. Ako se želelo da se ojača srpski etnos, lokacija je mnogo bila bolja u severnom delu Kosovske Mitrovice, koja je nacionalno mešovita i koja poseduje kompletnu infrastruturu, što bi mnogo pojeftinilo radove, ali to Vladi Srbije nije bio prioritet“mnavodi DSS .

Za Pokrajinki odbor ove stranke je  negativna reakcija, kako kažu, „ secesionističke vlasti iz Prištine“   bila očekivana jer „ njoj nije stalo da se Srbi vraćaju zbog poznate devize: što manje Srba lakše se pravi još jedna albanska država na Balkanu“.

Pokrajinski odbor Demokratske stranke Srbije podseća javnost, da u vreme kada je DSS bila na vlasti na lokalu do 2013. godine Priština se nije usuđivala da Srbima ospori bilo kakvu gradnju na severu Kosova i Metohije. Potpisivanjem Briselskih sporazuma Beograd je sam sebe izbacio sa Kosova i Metohije, pa je odgovor Prištine u skladu sa briselskom izdajom, saopštava DSS.

„Dolaskom na vlast 2012. godine Aleksandar Vučić se žestoko trudio da pronađe kriminalne radnje istaknutih pojedinaca iz DSS-a, zato je i formirao Anketni odbor na čelu sa vojnim generalom Momirom Stojanovićem, koji je više od pola godine pretresao sve finansijske transakcije institucija na čijim čelu su bili članovi Demokratske stranke Srbije. Jedino šta je Anketni odbor pronašao, jeste neregularan i finansijski sumnjiv rad nekadašnjeg predsednika Koordinaciong centra Nebojše Čovića, kome je podnešena pa povučena krivična prijava. Valja istaći da je Nebojša Čović danas blizak poslovni partner Srpskoj naprednoj stranci“, navodi se u saopštenju DSS.

„Uostalom kako režim Aleksandra Vučića troši novac iz budžeta Srbije na Kosovu i Metohiji najbolje govori posao sa kamerama koji je ondašnji direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin zaključio sa  privatnom firmom „DBS KONSEL SECURITY SERVIC“ iz Beograda. Posao vredan preko milion evra, zaključen je bez tendera uz avans od 100%. A kamera na terenu nigde nema. Nažalost taj posao nije bio predmet kontrole Anketnog odbora“, tvrdi se u saopštenju.

Kosovo kamere1 Kosovo kamere

Dosadašnje iskustvo kada su povratak Srba organizovali, prvo UNMIK, a onda separatistička tvorevina stvorena u Prištini, ukazuje da faktički povratka nije ni bilo. Na delu se sprovodi hrvatski recept, oterati Srbe u masovnom broju a onda ih vraćati na kašičicu, smatra DSS.

Izjava direktora Kancelarije za KiM da su se Srbi u broju od 5% vratili na Kosovo i Metohiju, nije tačna, jer bi to značilo da je novih 12000 Srba na Kosovu i Metohiji, a tog naroda nigde nema. Broj onih koji se vratio je manji od 1%, tvrdi DSS.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare