DS traži da se razgovara o načinu na koji se finasiraju mediji

 

LESKOVAC

Demokratska stranka smatra da su „osionost i bahatost“ osnovne karakteristike lokalne vlasti, i da su one poslednjih dana „na vrhuncu“. „Najviše iznenađuje nespremnost gradonačelnik da odgovori na najvažnije pitanje – kako su trošeni naši novci“, rečano je na konferenciji za novinare povereništva GrO DS u Leskovcu.

Na ovoj konferenciji je rečeno i da je, na osnovu izveštada državnog revizora, utvrđeno da je gotovo trećina budžeta za 2015. godinu utrošena nenamenski.

Na sednici Skupštine grada, održanoj  januara ove godine, donet je zaključak da se izveštaj o otklanjanju uočenih nepravilnosti Državnoj revizorskoj instituciji dostavi do 4. aprila.

“Iako smo na prošloj konferenciji za novinare zahtevali hitno zakazivanje  sednice Skupštine grada kako bismo o odazivnom izveštaju diskutovali u lokalnom parlamentu, gradska vlast je ostala nema na naš zahtev. Mi ostajemo pri našem zahtevu i, imajući u vidu ponašanje gradonačelnika, s pravom postavljamo pitanje čega se on plaši. Svako nenamensko trošenje sredstava povlači prekršajnu i krivičnu odgovornost izvršilaca, rekla je na konferenciji za novinare PR povereništva u Leskovcu Ivana Janković i naglasila da je odgovornost aktuelne vlasti da izveštaje poslate Državnoj revizorskoj insituciji dostave svim političkim strankama i da se o njima mora distutovati na sednici Skupštine grada. Jer, vrlo je bitno da građani znaju na šta se troši njihov novac i da li vlast njme raspolaže domaćinski, dodala je ona.

Ranije iznetim zahtevima demokrate su dodale i novi – da se na sledećoj sednci Skupštine grada razgovara o načinu na koji se finansiraju mediji, budući da je Upravni sud dva puta oborio konkurse za sufinansiranje medijskih kuća u Leskovcu.

-Novac za rad medija uredno je isplaćivan na njihove račune i u 2015. i u 2016 godini, pa nas zanima šta odluka Upravnog suda znači. Da li će mediji taj novac morati da vrate u budžet grada Leskovca? Čija je odgovornost što konkursi nisu sprovedeni na zakonom utvrđen način i da li će neko trpeti konsekvence zbog svoje nestručnosti i nesposobnosti? Skandalozna je i izjava gradonačelnika koji sebi daje za pravo da disriminiše medije i određuje ko će novac dobiti iz budžeta, a ko neće. Podsećamo da se novac dodeljuje na osnovu kvaliteta podnetog projekta, a ne na osnovu toga ko stoji iza medinjske kuće ili da li je reč o televizijskoj ili radio stanici, štampanom mediju ili internet portalu, rekla je Ivana Janković.

Odobornik u Skupštini grada Saša Stojanović dodao je da se ova stranka zalaže za to da se medijima daju i veća sredstva, ali da njihova raspodela bude prema tačno utrvđenim kriterijumima, transparentana  i na  osnovu kvaliteta ponuđenih projekata.

(Fotografija iz arhive JUGpressa)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare