Državni revizor: Leskovac primer kako se ispravljaju nepravilnosti u budžetu

LESKOVAC

Predsednik saveta Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Duško Pejović  rekao je danas da je Leskovac “primer kako je, nakon sprovedene redovne revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja, u odazivnom izveštaju otklonio sve otkrivene nepravilnosti”.

Po tom osnovu Leskovac je primer drugim jedinicama lokalne samouprave kako se može kad se hoće i kad se treba popraviti sopstveno stanje, dodao je on.

U Leskovcu je danas održana 55. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine Republike Srbije.

Na sednici je predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović predstavio Izveštaj o radu Državne revizorske institucije za 2017. godinu.

Predstavljen je i Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja budžeta i pravilnosti poslovanja Grada Leskovca za 2016. godinu i revizija odazivnog izveštaja za 2017. godinu.

Takođe, na skupu je održana i rasprava o sektorskim izveštajima DRI koji su predstavljeni na 52. sednici Odbora održanoj u Subotici.
Zbog toga je održana i konferencija za medije na kojoj je Aleksandra Tomić, predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, rekla da ovaj odbor u saradnji sa DRI dužan da svake godine vrši nadzor kroz javna slušanja kada je u pitanju budžet.
„Ono što je najvažnije i što smo mi uveli kao praksu je da te sednice držimo van sedišta skupštine Srbije, odnosno da gostujemo kod lokalnih samouprava. Pre letnjih pauza smo bili u Subotici, a danas smo u Leskovcu. Ovaj grad smo odabrali zato što je on jedan od najboljih primera sređivanja javnih finansija kada je u pitanju izveštaj DRI.“

Predsednik saveta Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Duško Pejović se ovim poslom bavi 16 godina i kaže da je Leskovac primer kako je, nakon sprovedene redovne revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja, u odazivnom izveštaju otklonio sve otkrivene nepravilnosti.
„Po tom osnovu Leskovac je primer drugim jedinicama lokalne samouprave kako se može kad se hoće i kad se treba popraviti sopstveno stanje. Mi smo izvršili reviziju i otkrili niz nepravilnosti koje smo naveli u našem redovnom revizorskom izveštaju za 2016. godinu. Postupak lokalne nepravilnosti je počeo u samom postupku revizije, onda se nastavio u odazivnom izveštaju, jer se to nije završilo odmah, da kada se predao odazivni izveštaj da se predaju i dokazi, kojima, kada smo ih mi analizirali, smo utvrdili ovo što sam već saopštio. Ukoliko grad nastavi sa podržavanjem tako preduzetih mera usiguran sam da će u sledećim revizijama to biti i pravilno i dobro ocenjeno.“

Pejović je dodao i da su nepravilnosti otkrivene u Leskovcu otprilike jednake ili slične kao i nepravilnosti u drugim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji.

UPRAVE

„One se najviše ogledaju u tome što je preuzeto više obaveza od odobrenih aproprijacijom. Dakle, nije funkcionisala interna kontrola i interni kontrolni sistem da to na adekvatni način predupredi i spreči. U isto vreme grad nije imao ni reviziju koja bi pomogla da se to uradi, a imao je unutrašnju organizacionu strukturu sa 11 uprava. U takvim uslovima je neminovna posledica u pojavama koje se odnose na preuzimanje obaveza izvan upotrebne aproprijacije. Valja napomenuti da nije problem u broju uprava, nego u tome kada u upravama nedovoljno funkcioniše sistem kontrole. Ali, kada imate 11 uprava, onda imate 11 prekoračenja i to je 11 krivičnih prijava za odgovorna lica, čime se stanje usložnjava. Druga nepravilnost je da je bilo plaćanja iz budžeta za usluge, a da prethodno za to nisu zaključeni ugovori. Treća se odnosi na javne nabavke u delu da je nabavka održana, a da nije bila planirana ili da je bila planirana, a da postupci nabavke nisu bili sprovedeni prema važećem propisu.“

KRIVIČNE PRIJAVE

Što se tiče krivičnih prijava podnetih protiv odgovornih lica u institucijama grada, Pejović pojašnjava da je pisanje prijava nešto na šta zakon obavezuje državnog revizora za slučajeve gde se susretne sa nepravilnostima.
„Mi smo napisali i prekršajne i krivične prijave u slučajevima gde su naši pravnici utvrdili da postoji zakonska osnova. Da li je taj osnov osnovan, to je sada pitanje za tužilaštvo, kome su date te prijave. Šta je dalje bilo sa prijavama je pitanje za tužilaštvo,“ odgovorio je on na pitanje novinara JUGpressa da li će sada biti povučene krivične prijave , pošto su već ispravljene nepravilnosti.

 


Učesnike skupa pozdravio je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je najpre podsetio da je Leskovac već bio domaćin Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 2015. godine. On je napomenuo i koliko se i kako lokalna samouprava grada odnosi prema javnim finansijama, iznoseći podatke o ulaganjima u razne investicije, podršci razvoju sporta, školstva, kulture, zdravstvene zaštite…
„Naš trud prepoznat je od strane investitora i Leskovac očekuje otvaranje preko 3500 novih radnih mesta. U narednom mesecu svoj pogon će otvoriti britanska kompanija Aptiv i zaposliti oko 2000 Leskovčana. Očekuje nas i otvaranje LIDLa, ali i proširenje proizvodnih kapaciteta investitora koji već uspešno posluju u našem gradu – korejske Jure i turskog Džinsija. Dokaz da smo grad koji se ubrzano razvija stiže i od strane NALED-a koji nas je aprila tekuće godine ponovo sertifikovao kao lokalnu samoupravu sa povoljnim poslovnim okruženjem sa, do sada, najvećim procentom ispunjenosti kriterijuma od 92,4%.“
Podsetio je gradonačelnik Cvetanović i na to da je grad Leskovac bio predmet kontrole završnog računa budžeta Grada za 2015.godinu, koja je trajala tokom 2016.godine.
„Proces kontrole započeo je u februaru i trajao do oktobra 2016.god. Kada smo krajem 2016.god dobili Nacrt izveštaja videli smo da dosta stvari koje se tiču procedura nismo radili na odgovarajući način. Sa druge strane bili smo zadovoljni, jer ovaj Izveštaj nije pokazao niti nenamensko, niti nezakonito trošenje sredstava, kao ni nameru da se nekom omogući sticanje materijalne koristi. Nakon dobijenog Izveštaja krenuli smo u ozbiljan posao otklanjanja svih nepravilnosti na koje nam je ukazano. Kontrola DRI je bila od velikog značaja za našu lokalnu samoupravu, u smislu pozitivnog pristupa poslu i rešenosti da se sve uočene nepravilnosti otklone. Grad Leskovac je ispravio te proceduralne i formalne greške prilikom izrade Odazivnog izveštaja, a 7. novembra 2017.godine održano je i predavanje od strane vrhovnih državnih revizora u prisustvu 35 lokalnih smouprava, gde je grad Leskovac predstavljen kao primer dobre prakse u izradi Odazivnog Izveštaja. Državni revizor je tada istakao da još nijedna lokalna samouprava nije dobila odličnu ocenu, ali da je grad Leskovac u grupi lokalnih samouprava koje su blizu te ocene, a na osnovu dokaza koje je dostavila u odazivnom izveštaju kao i dodatne kontrole koja je obavljena tokom 2017.godine, posle dostavljanja Odazivnog Izveštaja.“

PROTIVGRADNI STRELCI I ALER

Generalni državni revizor Duško Pejović rekao je da Državnu revizorsku instituciju često pitaju zašto zabranjuju da lokalne samouprave plaćaju protivgradne strelce.
„Mi ništa ne zabranjujemo, ali pitam zašto to niko nije, kada je donošen Zakon o zaštiti od grada, napomenuo da se u članu 14. ta aktivnost finansira i iz budžeta lokalne samouprave. Kad to nije navedeno u zakonu ne može se od revizora tražiti razumevanje za ono što ne stoji u zakonu. Upravo sa aspekta svrsishodnosti ćemo u novembru izaći u javnost sa rezultatima te revizije. Nemoguće je da u zakonu nije prepoznata potreba da lokal to ne finansira, a svake godine od direktora RHMZ prvi ljudi lokalnih samouprava dobijaju zahtev da je potrebno izdvojiti sredstva, da se radi o poljoprivrednim krajevima…“
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je dodao da je u Leskovcu taj problem rešen tako što su se protivgradni strelci registrovali kao nevladin sektor.
„A nevladin sektor uvek ima prođu!“ dodao je on.

Državni revizor je u detaljnom izveštaju rekao i da je ALER u Leskovcu obavljao mnoge poslove koje, po zakonu, nije mogao.

5 Komentara na "Državni revizor: Leskovac primer kako se ispravljaju nepravilnosti u budžetu"

 1. Leskovac je i ovde pokazao da je primer dobre prakse, revizor je potvrdio da su javne finansije grada uredne. A greske koje su bile zanemarljive su ispravljene, najbitnije je da se novac trosio domacinski.

  Loading spinner
 2. kriterijum preko vezu | 18 Septembra, 2018 at 7:06 pm | Komentariši

  Nacelnik finansija koji je dobitnikbprijave, nagtadjen je scradno mestobu ministarstvo u delu revizijskih poslova. Kad imas vezu, ti si zakon. A veza nije po kriterijumu struke I zakonitostibposlvanja, nego bad,suprotno. Ako imas vezu, snes sve. Ti si iznad zakona. Dragi gradjani, pribydite se, ovo je drzava u kojoj zivite, za ovo ste glasali. A predmeti ce sedeti po fijokama, dok se ne zaborave. Na zapadu bi dobili otkaz a u Srbiji ih unapredjuju na bolja mesta. Opravio gracki budzet, pa ce sad I republicki da sredi

  Loading spinner
 3. Prijave su dobili Milenko, Tojaga, Dalibor, Jasminka, Cvetanovic,…

  Loading spinner
 4. Sta DRI porucuje? Smes da krsis zakon, pa ako se popravis, bice ti oprosteno. Nestrucnost kadrova i bahata vlast su jedini uzroci nezakonitih postupaka. Da je krsenjem zakona neko izgubio zivot, presuda bi glasila ZATVOR. Posto su pare u pitanju, a narod se mnogo ne sekira ko ih I na sta trosi, onda je DRI presudio POMILOVANJE. Drskost nevidjena.

  Loading spinner
  • Logicno pitanje. Ko je interno sankcionisan sto nije funkcionisala interna kontrola? Grad je ogrezao u korupciji da ne razlikuje pravo, pravdu, od koristoljublja, licnog interesa, samoreklamerstva. Dal neko dobi otkaz? Smanjise li nekom platu? Koga su racionalizovali iz finansija? Pa grad pravi heroje od prekrsioca zakona. Serif velica Dialibora, Milenka, ostale pod prijavom. To mu nerazdvojni drugari, drustvo za pohvalu.

   Loading spinner

Ostavite komentar