Državna sekretarka otvorila izložbu o znamenitim srpkinjama

NIŠ

Državne sekretarka Stana Božović otvorilaje stranačku izložbu „Najznamenitije Srpkinje 20. veka“ i učestvovala na tribini “Stop nasilju”

U organizaciji Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Pantelej  otvorena je  izložba „Najznamenitije Srpkinje dvadesetog veka“. Izložbom su predstavljene žene koje su dale nemerljiv doprinos drušvenom, umetničkom, naučnom i kulrurnom razvoju Srbije u prethodnom veku.

Gošća oIzložbu je otvorila dr Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.  Ona je na otvaranju izložbe rekla da je izložba posvećena „ Svim jakim ženama iz naše prošlosti koje treba da budu model današnjem društvu“.

 „ Ovom izložbom hoćemo  da pošaljemo jednu snažnu poruku šta je prava vrednost Srbije. To su upravo ove žene koje su zlatnim slovima ispisale anale srpske istorije u književnosti, muzici, arhitekturi, društveno humanističkom radu, medicini. O njima treba da se čuje i one treba da budu model svima nama koji radimo i koji želimo da Srbija bude još bolja i uspešnija.  

Kako je Božović istakla, izložba je pokrenuta 8. marta i ona će u toku ove godine obići gotovo sve gradove u Srbiji.

Govoreći o važnosti učešća žena u društvenom i javnom životu Srbije u ovom trenutku Božović je rekla da politika Vlade Srbije isključuje svaku diskriminaciju. „Mi tražimo potpuni ravnopravnost i jednake mogućnosti“, rekla je Stana Božović.

„Ono što je indikativno u prethodnom periodu je da su postojale oblasti u kojima uopšte nismo imali žene. Imamo zakone, a sada je i novi zakon o rodnoj ravnopravnosti pred usvajanjem, koji traži da 40 posto žena bude zastuljeno u svim strukturama. To je važno jer žene u društvu ćine većinu stanovništva.“

Stana Božović je podsetila da su trenutno na svim nivoima odlučivanja zastupljene žene, ali da ih najmanje ima na lokalnom nivou.

  „Imamo  predsednicu Narodne Skupštine, potom je žena na čelu „Narodne banke Srbije, predsednicu Vlade… Mnoge zemlje Evropske unije nemaju predsednicu Vlade. Imamo ministarke, podpredsednicu Vlade. Ono što nije dobro je što imamo malo žena na funkcijama na lokalnom nivou. Malo je žena predsednica opština”, rekla je ona.

Izložba će bti otvorena pet dana za građane Niša koji žele da pogledaju koje su to žene obeležile prošli vek u Srbiji.

Posle Niša izložba se seli u Kruševac.

Nakon otvaranja izložbe održana je  tribinua„Stop nasilju“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare