DRUGA GRUPA VOLONTERA MIROVNOG KORPUSA POČINJE SLUŽBU NA KOSOVU

PRIŠTINA

Druga grupa volontera Mirovnog korpusa  SAD-a na Kosovu koja je završila obuku pre početka službe u zajednicama Kamenice , Koretina , Topanice i Odonovca , počinje svoju dvogodišnju volontersku službu .

Mirovni korpus  je uspostavio program na Kosovu 9. septembra 2013. godine, kada je potpisan sporazum između Mirovnog  korpusa i Republike Kosovo, saopstila je ambasada SAD uPristini.

 

Mirovni korpus očekuje da uspostavi dugoročne i plodne odnose sa građanima i Vladom Kosova. Očekuje se da će novih 40 volontera stići 2016. godine.

Misija Mirovnog korpusa potiče iz 1960. godine kada je tadašnji Senator Džon F. Kenedi pozvao studente Univerziteta u Mičigenu da služe svojoj zemlji u cilju mira, s time da žive i rade u zemljama u razvoju . Iz tog nadahnuća izrasla je vladina agencija posvećena svetskom miru i prijateljstvu.

Do današnjeg dana , tri prvobitna cilja Mirovnog korpusa ostala su ista : 1 ) da se pomogne ljudima zainteresovanih zemalja u ispunjavanju potreba za obrazovanjem muškaraca i žena; 2) da se pomogne u promovisanju boljeg razumevanja  Amerikanaca u zemlji domaćinu gde služe; 3) da pomognu u promovisanju boljeg razumevanje drugih naroda od strane Amerikanaca.

Nova grupa volontera položila je zakletvu pred ambasadorom  SAD-a Gregom Delavijem na svečanosti kojoj su prisustvovali predsednica Kosova Atifete Jahjaga , ministar obrazovanja, nauke i tehnologije, Arsim Bajrami, ministar rada i socijalne zaštite, Arban Abraši , bivši ambasador Kosova u SAD-u, Akan Ismailji, brojni prijatelji Mirovnog korpusa , porodice volontera , predavači i osoblje Mirovnog korpusa  na Kosovu.

Sa svečanosti polaganja zakletve, volonteri zvanično započinju njihovu dvogodišnju službu u tridesetšest zajednica širom Republike Kosovo .

Direktor Mirovnog korpusa Kosova,  Stiven Kaci je izjavio da su “zajednice  Kamenice , Koretina , Topanice i Odanovca , koje su ugostili volontere tokom njihove obuke, bile gostoljubive za volontere i pomogle im u učenju lokalnih jezika. To je odličan primer saradnje između naše dve zemlje na dobrobit svih. ”

Kao deo obuke pre početka službe,  volonteri su prošli kroz intenzivnu obuku učenja jezika. Volonteri su takođe dobili informacije u vezi sa obrazovnim sistemom Kosova. Svaki volonter Mirovnog korpusa je  živeo sa domaćinskom porodicom kako bi stekli bolje razumevanje zajednica i kulture na Kosovu , i kako bi unapredili razvoj njihovih jezičkih spospobnosti .

Volonteri će ove nedelje započeti sa njihovim dužnostima širom Kosova. Svih trideset šest njih će raditi u obrazovanju u oblasti engleskog jezika .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare