Drastično povećano kršenje kodeksa novinara

BEOGRAD

Predstavnici Saveta za štampu upozorili su nedavno  da je kršenje Kodeksa drastično povećano u odnosu na prošlu godinu.

U kršenju prednjače Informer i Srpski telegraf, a crna hronika je crnja nego ikad.

Od marta do avgusta ove godine kodeks je na naslovnim stranama prekršen 3.191 put, nalaz je praćenja osam dnevnih listova. Po broju prekršaja na prvom mestu je Informer sa 763, na drugom Srpski telegraf sa 709, a sledi Kurir sa 638 tekstova u kojim su evidentirana nesumnjiva kršenja novinarskog kodeksa i profesionalnih i etičkih standarda.

Iza njih su Alo sa 459, Blic sa 398 i Večernje novosti sa 142 teksta u kojima je prkršen kodeks, a na kraju liste su Politika i Danas sa gotovo zanemarljivoh 40 prekršaja.

Tamara Skroza, članica komisije za žalbe, istakla je da je ovo alarm da je neophodno nešto hitno uraditi.

April je bio rekorder u kršenju kodeksa, delimično zato što je 2. aprila ubijena Jelena Marjanović, o čemu je objavljeno više od 100 tekstova u kojem je prekršen kodeks novinara, ukazala je Skroza.

Član Komisije za žalbe Petar Jeremić ocenio je da je broj prekršaja veći jer je ove godine bila predizborna kampanja u kojoj je najviše bilo medijskih nagađanja, koja, u skladu sa kodeksom, ne mogu da se plasiraju kao činjenice.

Prema njegovim rečima, najnoviji slučaj kršenja pretpostavke nevinosti i privatnosti je hapšenje brata sestara Dabović, kojem su mediji odmah objavili puno ime i doveli ga u vezu sa poznatim košarkašicama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare