DRAŠKOVAC : IMA SVEGA, OSIM PIJAĆE VODE

LESKOVAC

(Nova Naša reč)

Selo ima dobru infrastrukutru, asfalt do svake kuće, uličnu rasvetu, ambulantu, dom kulture, uređene atarske puteve, a od nedavno i novi sportski teren. Meštani se nadaju da će sledeće godine poteći voda iz „Barja“ i sa njihovih slavina, piše leskovački nedeljnik Nova Naša reč

http://novanasarec.org.rs/index.php/2015/10/04/draskovac-ima-svega-osim-pijace-vode/

Kako ističe dugogodišnji predsednik saveta mesne zajednice Draškovac Konstantin Stojanović Koja, Draškovac spada u „srednje bogata“ sela. Bez obzira da li to kaže iz skromnosti, ili je pak stvarno tako, činjenica je da je selo poznato po vrsnim stočarima i ratarima, dok mesna zajednica važi za najaktivniju na teritoriji grada.

Dra[kovac Koja

I što se infrastrukture tiče Draškovcu malo toga fali. Izgrađeni su asfaltni putevi do svake kuće. Već pet – šest godina selo ima i kanalizacionu mrežu. Tu je i ulična rasveta, trafostanica za oko 200 domaćinstava, a nedavno je završeno i renoviranje atarskih puteva. Pre nekoliko dana otvoren je i novi sportski teren, čiju izgradnju je finansirao grad.  Ambulanta je sagrađena još 1994-95. godine, kada je predsednik opštine Leskovac bio Gojko Veličković. Sadašnja gradska vlast akdaptirala je ambulantu, koja je odlukom sanitarne inspekcije 2013. bila zatvorena desetak dana zbog loših uslova. Zahvaljujući brzoj reakciji mesne zajednice, ali i lokalne samouprave, ambulanta je adaptirana i proširena za 16 kvadrata. U adaptaciju je uloženo 300.000 dinara, polovinu sredstava obezbedio je leskovački Dom zdravlja, a polovinu meštani Draškovca. U okviru iste zgrade nalazi se dom kulture i prostorije mesne zajednice, a selo ima i veterinarsku ambulantu.

Selo ima oko 1.000 stanovnika i oko 200 dece. Osnovnu školu mališani pohađaju u susednom Šarlincu. Pre nekoliko godina u Šarlincu je adaptiran objekat predškolske ustanove u šta je uloženo 3,8 miliona dinara, i objekat zajedno koriste mališani Šarlinca i Draškovca. U selu rade tri privatne prodavnice i snabdevenost je dobra.

Ono što ovoj mesnoj zajednici još uvek nedostaje, je zdrava pijaća voda. Konstantin Stojanović je izabran za predsednika koordinacionog odbora koji će se baviti rešavanjem ovog pitanja za severni deo opštine, za područje Pečenjevca i Brestovca, kojima gravitira 12 mesnih zajednica i oko 10.000 stanovnika, tako da se nada da će svojim angažovanjem doprineti da ovaj problem bude što pre rešen.

 

Dra[kovac ambulantaDra[kovac selo

-Od 1985. smo imali mesne samodoprinose za „Barje“, ali se desetak godina nije ništa radilo.  Ove godine smo pokrenuli izgradnju magistralnog cevovoda od Živkova do Pečenjevca, a sledeće godine nastavljamo od Pečenjevca do Lipovice. Već su ugrađene cevi od Draškovca do lipovačkog nadvožnjaka. Do kraja godine, sredstvima donatora, biće postavljene cevi od Poljoprivredne škole do Živkova, tako da će magistralni cevovod do jula sledeće godine biti kompletno završen. Nakon toga radiće se sekundarna mreža po naseljenim mestima. Nadam se da će moja mesna zajednica prva da uradi sekundarnu mrežu i da ćemo prvi na teritoriji severnog dela opštine da dobijemo pijaću vodu iz „Barja“, kaže Stojanović.

Draškovčani, dakle, očekuju da će tokom naredne godine i iz njihovih slavina poteći zdrava voda. Po gradskoj odluci, u izgradnju sekundarne mreže učešće mesne zajednice treba da iznosi 40 posto, a grada 60 posto. Od tih 40 posto deo će da obezbede sami meštani, kaže Stojanović, ali se očekuje da pomognu i grad i donatori.

Draškovac je selo koje se nalazi na tromeđi dve opštine Žitorađe i Doljevca, i grada Leskovca, a graniči se i sa opštinom Bojnik. Od Leskovca je udaljeno 25 kilometara. Ovo je isključivo poljoprivredna mesna zajednica, meštani se bave proizvodnjom pšenice, kukuruza, krompira, voća i povrća, kao i stočarstvom. O Konstantinu Stojanoviću, poznatijem kao Koja, često su pisali i izveštavali mediji, jer je veoma uspešan stočar, na svojoj farmi trenutno ima 120 junadi i 120 svinja u tovu.

Ono što je svakako jako zanimljivo, to je njegovo političko delovanje. Naime, Konstantin je predsednik saveta mesne zajednice od 1988. godine, koja svih ovih godina nije menjala sastav. Radimo kao jedan, kaže Koja, i sa ponosom naglašava da je uvek bio pokretač svih akcija u selu. Bio je odbornik od 90-te godine i redovno pobeđivao u Kutlešu i Draškovcu, koji su jedna izborna jedinica. Najpre je bio sa socilajistima, nakon toga sa Gojkom Veličkovićem u Srpskoj narodnoj stranci, i njegova treća partija je SNS. Valjda i poslednja. Jer, Stojanović namerava da se povuče iz društvenog i političkog života.

-Menjale su se vlasti u gradu, ali ja sam, za doboro moje mesne zajednice, sa svima imao dobru saradnju, i sa prethodnom vlašću DS-a, i sa ovom. Nadam se da će sledeće godine voda iz „Barja“ poteći i u mojoj mesnoj zajednici i onda se povlačim, kako iz aktivnosti u mesnoj zajednici, tako i iz političkog života. Onoga ko vodi mesnu zajednicu koja nema sopostveni budžet ni prihode, već samo zavisi od pomoći grada i donatora, to mnogo košta, zaključuje Koja, koji namerava da predstojeće godine svog života posveti stočarstvu i farmi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare