Dr Dušan Milisavljević deo nagrađenog tima koji pomaže obolelima od retkih bolesti

NIŠ

Povodom Međunarodnog dana retkih bolesti Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije (NORBS) dodelila je priznanja pojedincima i institucijama koji su uložili dodatni napor u borbi za bolji položaj osoba sa retkim bolestima u Srbiji. Među onima koji su dobili priznanje za svoj rad i zalaganje je i lekar Univerziteskog kliničkog centra Niš prof.dr Dušan Milisavljević.

Pored Tamare Vučić, Ministarstva zdravlja, ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović, direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanje Radojević Škodrić  i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, u grupi nagrađenih za višegodišnji doprinos retkim bolestima priznanje je dobio i prof.dr Dušan Milisavljević inače rukovodilac Klinike za otorinolaringologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

                      Ova nagrada je još jedan od dokaza da Univerziteski klinički centar Niš, kao ustanova najvišeg ranga zdravstvene zaštite, ima širom sveta priznate stručnjake posvećene nauci i borbi za unapređenje i očuvanje zdravlja svih pacijenata, s akcentom na vulnerabilne kategorije kojoj pripadaju i oboleli od retkih bolesti.

                     Ponosan i srećan što je deo tima ljudi koji su pomogli obolelima od retkih bolesti u njihovoj borbi, prof.dr Dušan Milisavljević kaže da smatra da je Srbija dosta toga uradila u poslednjih desetak godina po ovom pitanju.

                   „Velika sredstva iz budžeta Fonda danas se odvajaju za obolele od retkih bolesti. Ja sam ponosan što sam deo ekipe ljudi  koji su svoje vreme posvetili boljem razumevanju obolelih od retkih bolesti i njihovom boljem tretmanu. Ponosan sam što sam bio uz roditelje dece obolelih od retkih bolesti, što smo našli neku zajedničku nit koja nas je spojila i što sam o njihovim problemima govorio javno. Drago mi je da je ta priča prepoznata kao jako važna i da sada država stvarno puno toga odvaja i čini kako za vidljivost, tako i za razumevanje, za dijagnozu i lečenje obolelih od retkih bolesti“, kaže profesor dr Milisavljević.

              Podaci govore da u svetu postoji između 6.000 i 7.000 retkih bolesti od kojih boluje čak šest do osam odsto svetske populacije. U 80 odsto slučajeva bolest je genetskog porekla i ispoljava se već u ranom životnom dobu, dok za samo pet odsto ovih bolesti postoji adekvatna terapija.

                Procenjuje se da u Srbiji, sa nekom retkom bolešću živi čak pola miliona građana. U proteklim godinama, zahvaljujući zajedničkom zalaganju čitave zajednice napravljen je veliki pomak kada je briga o pacijentima sa retkim bolestima u pitanju.

            Kada su retke bolesti u pitanju ove godine pažnja je posvećena ranoj dijagnostici.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare