Dosta je bilo: Lokalno rukovodstvo u Medvedji da se izjasni povodom spekulacija o razmeni teritorija

MEDVEDJA

Opštinski odbor pokreta «Dosta je bilo» u Medveđi pozivao je  čelnike opštine Medveđa da se izjasne povodom učestalih medijskih spekulacija o stanju u opštinama uz administrativnu liniju sa pokrajinom Kosovom i Metohijom, kao i mogućim korekcijama granica i da preduzmu akcije na bezbednosnom planu kako bi svi stanovnici ove opštine imali sigurnu budućnost u sastavu Srbije.

Opštinski odbor pokreta Dosta je bilo u Medveđi očekuje da lokalna samouprava, u slučaju potrebe, raspiše referendum za zaštitu interesa Republike Srbije na njenoj teritoriji, kako bi se predupredila neodgovorna politička kombinatorika iz vrha, ili da raspišu izbore i podnesu ostavke jer nisu sposobni da brane interese stanovnika te opštine i Republike Srbije.

 

Pokret DJB u Medveđi očekuje od republičke i lokalne vlasti da poštuju Ustav Srbije, a da opštinu Medveđa izuzmu iz pregovora o korekciji granice, razmenu ili podelu unutar Srbije.

“Građani opštine Medveđa osećaju zabrinutost zbog medijskih uplitanja Medveđe oko rešavanja internog uređenja pokrajine Kosovo i Metohija, kao i većih pritisaka iz međunarodne zajednice”, navodi odbor Dosta je Bilo iz Medvedje.

Ovaj pokret u saopštenju navodi da se opština Medveđa nalazi na prostoru od 524 kvadratna kilometra a u 44 naselja živi 7438 ljudi po popisu iz 2011.godine.

“Teritorija opštine Medveđa je razuđena i u njoj skladno žive državljani Republike Srbije svih nacionalnosti, što treba i dalje da bude cilj državnog rukovodstva, pokrajinskih predstavnika na Kosovu i Metohiji i čelnika lokalnih samouprava”navodi ovaj pokret.

Dodaju da , prema nacionalnoj strukturi, 86% ili 6429 osoba je Srba, 7% je Albanaca, blizu 2% ima Roma i isto toliko Crnogoraca.

Po popisu iz 2011.godine u Medveđi je bilo 7438 stanovnika, a danas se procenjuje da je 6617 stanovnika u 2657 domaćinstava, dok je 595 osoba u inostranstvu.

“Republika Srbija je država Srba i svih građana koji u njoj žive, tako da se ne može očekivati da se prave unutrašnje granice i da zvaničnici Srbije pristaju na podelu teritorije jer zalaze u suverenitet i integritet države, što se jedino rešava referendumom. Podela nije opcija, kao ni razmena teritorije pokrajine Kosovo i Metohije, opština na severu pokrajine ili opština na jugu Srbije, jer se time pregovara o nečemu što nije u interesu Srbije. Ni takozvana Preševska dolina ne može biti predmet pregovora, jer Bujanovac i Medveđa ne dotiču tu geografsku odrednicu, već bi mogli imati svoje Bujanovačke ili Medveđanske doline”, navodi ovaj pokret.

“Nemoguće je stvarati zajednicu evropskih vrednosti na podelama unutar Srbije, jer razgraničenja nisu princip integracija na koji Srbija treba da pristane. Srbija treba da pristane na integraciju Kosova i Metohije u ustavni okvir Republike Srbije kao demokratske tvorevine ako je tako smatraju, sa što širom autonomijom bez prava na otcepljenje ili na stolicu u UN i međunarodnim organizacijama za prerogativima državnosti, već da ima infrastrukturnu, kulturnu, obrazovnu, privrednu i sportsku autonomnost”, saopštio je ovaj pokret.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x