Dosta je bilo: Građani u službi javnih službi

LESKOVAC

 

U Leskovcu smo najnovijom „transformacijom“ javnih preduzeća i gašenjem raznih agencija umesto profesionalnijih i efikasnijih službi dobili samo nova izmišljena radna mesta za partijske vojnike, koji će primati deluks socijalnu pomoć u vidu lepih i sigurnih plata, tvrdi u svom današnjem saopštnju   Pokret  „Dosta je bilo“ .

 

“Između ostalog, u Odseku za privredu i preduzetništvo dobili smo dragi sugrađani :

5 daktilografa čiji će posao u – 21 prvom veku-biti  da„…unose podatke za potrebe automatske obrade u okviru utvrđenih procedura; vrše daktilografsku pripremu materijala i tekstova; učestvuju u arhiviranju predmeta.“

Pretpostavili smo da je u da je već u toku nabavka kucaćih mašina i izbacivanje nepotrebih kompjutera iz kancelarija u osmospratnici, ali ne – ipak je ovoj upravi bio potreban i jedan saradnik koji će „informatički obrađivati podatke“, tvrdi  ovaj pokret

 

“Savetnik za poslove praćenja preduzetništva, MSP i delatnosti iz nadležnosti grada će u opisu poslova imati i  pružanje stručne pomoći pri pisanju diplomskih, magistarskih i doktorskih radova.

 

Zatvorite fakultete, imamo savetnika za doktorske studije … ili otvorite i fakultet pri upravi, šta vas košta. Mogli bi ste i cenovnik da istaknete, uz pomoć čak DVOJICE savetnika  za analitičko praćenje cena i troškova života”, navodi  se u saopštenju.

 

“Ovako ne može. Mora drugačije.Kako ? Tako što će se uraditi i javno objaviti sistematizacije radnih mesta za ceo javni sektor, za svako radno mesto utvrditi koje su kvalifikacije potrebne i koji se radni učinak očekuje, a zatim javno objaviti ko je sada na tim radnim mestima, ne ime i prezime, već koje kvalifikacije imaju, kada su zaposleni i koju školu su završili i nastaviti kvartalno izvestavanje javnosti o radnom učinku.

Samo tako možemo očekivati da dobijemo efikasnu javnu upravu u službi građana. Ovako imamo građane u službi javne uprave.

Interes društva i njegovih građana je da nas vode najbolji među nama. Na svim nivoima. U svim sferama društva – u privredi, politici, obrazovanju, pravosuđu, kulturi, zdravstvu.

 

Partokratija je pojela društvo. Moramo da prekinemo partijsko zapošljavanje neznalica i otvorimo prostor za stručne i odgovorne ljude. Ako to želimo, moramo da, svuda gde je to moguće, uvedemo konkurenciju, nenameštene konkurse i kvalifikacije za javne poslove. Jedino tako ćemo stvoriti pretpostavke za pozitivnu selekciju”, dodaje se u saopštenju Pokreta “Dosta je bilo”.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare