Doručak na Starom groblju za radnike JKP “Mediana”

NIŠ

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Medijana“, sektora Zelenilo, danima unazad rade na uređivanja zelenila i staza na Starom groblju „Gorica“ u Nišu. Nije im u tome smetalo ni hladno vreme, temperatura koja je bukvalno celog dana bila ispod nule ili tek koji stepen iznad. Njihov predan rad pratilo je i Kolo srpskih sestara Niš, a sestre po Kolu odlučile su da im makar na trenutak olakšaju rad po hladnoći i iznenade ih prigodnim doručkom. Inače ovo je treći put da u proteklih nekoliko godina članice Kola organizuju doručak za radnike koji uređuju Staro groblje “Gorica” u Nišu.

                              „Radnici već par meseci intenzivno rade na uređivanju zelenih površina na Starom groblju “Gorica”. Unazad nekoliko godina se uređuje zelenilo na ovom groblju ali ove godine je to uređivanje najtemeljitije urađeno i još uvek se radi. Čak su uređeni i oni delovi groblja koji su godinama preskakani iz različitih razloga. Trenutno se uklanjaju poslednji ostaci divljeg rastinja, pavita i bršljana“, kažu u Kolu srpskih sestara Niš. Odlučile su zbog toga da daju i svoj skoroman ali svake pažnje vredan doprinos. Bar kada se radi o ljudima koji trenutno uređuju Staro groblje vraćajući mu izgled koji zaslužuje.

                        „Članice Kola srpskih sestara  godinama unazad 10. februara odaju poštu na grobu svoje nekadašnje predsednice Ljubice Luković koja je kao doborovoljna bolničarka u Vojnoj bolnici u Nišu preminula od tifusa kojim se zarazila tokom obilaska bolnica u Valjevu. Tako je bilo i sada. Tokom posete grobu Ljubice Luković srele smo se sa radnicima i odmah smo reagovale. Organizovale samo za njih doručak na dan Svetog Trifuna. Klasičan doručak, burek i jogure, ali su sestre potrudile da pripreme i nešto mimo toga, pa je tu bilo i kiflica i pita. Doručak je protekao u prijatnoj atmosferi tokom pauze“, kažu u Kolu.

                         Članice Kola srpskih sestara ne kriju radost znog sređivanja Satrog groblja „Gorica“ koje u sebi čuva istoriju Niša i njegovog razvoja, a svedoci su spomenici podignuti istaknutim Nišlijama koji su doprineli, na ovaj ili onaj način, da Niš danas izgleda kako izgleda, a Nišlije žive u slobodi. Iz tog razloga sestrama uređenje ovog svojevrsnog memorijalnog parka puno znači.

                        Krenulo se sa uređivanjem krošnji drveća na groblju, uklanjaju se grane sklone padu i niske grane koje smetaju potomcima, proređuju se stabla zimzelenog drveća da bi se potomci osećali bezbedno prilikom obilaska grobova svojih predaka.

                      Ostaje i dosta posla koji će se uraditi u narednim danima i koji će od ove godine mnogo redovnije da se obavlja da se ne dozvoli da groblje ponovo zaraste u divlje rastinje.

                     „Sve staze na groblju se posipaju šljunkom koji se dodatno uređuje valjcima i time se stvaraju uslovi da potomci već 18. februara mogu prilikom zadušnica da obiđu grobove svojih najmilijih i da na dostojanstven način odaju poštu svojim precima“, kažu u Kolu srpskih sestara verujući da će mnoge Nišlije tog dana da se pojave na Starom groblju i polože sveće pored spomenika svojih predaka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare