Doneta odluka o zaduženosti grada Vranja od 291 milion dinara

VRANJE

 

Odbornici Skupštine grada većinom glasova usvojili su Odluku o zaduživanju grada Vranja radi kapitalnih ulaganja.

O tome je govorio gradski većnik zadužen za budžet i finansije, Ivan Stanković, koji je podsetio da su početkom godine od Uprave za javni dug, pri Ministarstvu finansija, dobili saglasnost o zaduživanju do nivoa koji je predviđen Odlukom o budžetu.

Zaduživanje grada ići u dva pravca, odnosno putem kratkoročnog i dugoročnog kredita u ukupnom iznosu od 291 milion dinara.

„Planirano je kratkoročno zaduživanje od 85 miliona dinara koje moramo da vratimo do kraja godine. Sredstva će biti upotrebljena za vraćanje duga prema slovenačkom „Tušu“ od 133 miliona dinara. Do sada smo od šest izmirili dve rate iz sopstvenih sredstava. To je donekle poremetilo likvidnost, pa je neophodan kredit. Takođe, imamo obaveze za neizmireni prevoz za prosvetne radnika. Krajem prošle godine isplatili smo iz nenamenskog transfera oko 25 miliona dinara kako bi omogućili nesmetani rad škola. U ovom  trenutku škole su u blokadi oko 10 miliona dinara, pa bi smo povlačenjem ovog kratkoročnog kredita osposobili škole. Ostatak sredstava bi bio usmeren za neke sudske presude“, rekao je većnik Srtanković.

Ono što je bitno kod kratkoročnih kredita ne dolazi do povećanja zaduženosti grada, pojasnio je.

Za ovakvu situaciju  Stanković krivi prethodnu vlast, koja kako je rekao ova dugovanja nije prikazala u poslovnim knjigama.

Što se tiče dugoročnog kredita tu i dalje postoji mogućnost da se 64 miliona dinara povuče od ranije ugovorenog kredita koji smo zatekli kada smo u junu došli na vlast i novi kredit od 142 miliona. Sredstva bi se iskoristila za izmirenje obaveza vezanih za infrastrukturne radove, kao i kapitalna ulaganja. Jedno od njih je izgradnja obilaznice u „Slobodnoj zoni“, rekao je gradski većnik zadužen za finansije.

Kredit bi bio uzet na šest godina i grejs periodom od godinu dana.

U diskusiji, odbornik Demokratske stranke, Perica Janković je zamerio što se stalno krivica baca na prethodnu vlast i podsetio vladajuću većinu na obećanje da neće povećavati kreditnu zaduženost grada.

Na sednici Skupštine grada bez mnogo pitanja i rasprava usvojena je i Odluka o osnivanju mesnih zajednica, povećanju prekršajnih kazni, kao i korišćenju Fonda za zaštitu životne sredine sa finansijskim planom.

Bilo je reči i o konkursu za imenovanje direktora javnih preduzeća i formirana Komisija za sprovođenje konkursa za izbor direktora u tim preduzećima. Iako je opozicija imala primedbe na imenovanje pojedinih članova, nisu razmatrane.

Bez diskusija usvojene su izmene Programa poslovanja sa finansijskim planom za 2017. godinu JKP „Parking servis“. O tome je govorio v.d. direktora Marjan Stanković.

„Izmene i dopune se najviše odnose na finansiranje radnika koji su primljeni na određeno vreme kao i za nabavku neophodne opreme za njihov rad. Tu su predviđene i neke investicije za sanaciju i adaptaciju parking garaža i carinskog terminala, planirana je nabavka kontejnera za portirnicu, kao i kupovina jednog vozila“, rekao je Stanković.

Sednica gradskog parlamenta trajala je neuobičajeno kratko, nepuna dva sata. Od 65 prisustvovao je 51 odbornik.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare