Donacija za bolje učenje kineskog jezika u Nišu

NIŠ

 

Prigodnim programom studenti koji uče kineski jezik na filozofskom fakultetu pevenjem pesama na kineskom jeziku, na simboličan način  su se zahvalile Institutu „Konfucije“ na poklonu koji su uručili fakultetu.

Institut za učenje i promociju kineskog jezika Konfucije iz Beograda donirao je opremu Filozofskom fakultetu u Nišu kojom će biti opremljen kabinet za učenje stranih jezika.
“Ovaj jezik mogu da uče ne samo studenti našeg fakulteta, nego i svi ostali studenti u gradu, što je prednost, ako znamo koliko je velikih kineskih kompanija ovde. Važno je upoznati ovu najstariju civilizaciju. Kurs se odvija 2,5 godina, grupu čine dvadesetak osoba, što je idealno kada se uči jezik, a u prilici su da napreduju. Mnogi koji su otpočetka tu već su stekli odlično znanje” – rekla je Natalija Jovanović, dekanica Filozofskog fakulteta.

Profes Huan Kun, koji na Filozofskom fakultetu drži časove kineskog, nakon godinu i po dana kaže da je napredak njegovih studenata evidentan.

“Program smo započeli pre godinu i po dana, a sam početak bio je težak, zato što je kineski jezik u odnosu na ostale evropske jezike mnogo drugačiji. Nakon godinu i po dana napredak studenata je vidljiv. Od samih osnova učenja jezika, izgovora i gramatike, oni su sada u mogućnosti da izgovoraju čitave rečenice. Nadamo se da ćemo uz trud svih nas, nakon dve godine moći da stvorimo studente koji jako dobro govore jezik. Trenutno kurs pohađa oko 30 studenata” – rekao je profesor Huan Kun.

 

Direktor Instituta Konfucije, prof. Radosav Pušić, poklonio je ispred Instituta Filozofskom fakultetu projektor i mini liniju za sve studente koji žele da pohađaju kurs kineskog jezika, ali donacija nije namenjana samo njima, već svim departmanima na Filozofskom fakultetu.

“Instutu Konfucije postoji već 10 godina. Trenutno to je najveći centar u zemlji za širenje kineskog jezika i kulture. Mi sa Univerzitetom u Nišu i Filozofskim fakultetom imamo odličnu saradnju već dve i po godine. Današnji povod jeste mala donacija koju je Institu Konfucije donirao Filozofskom fakultetu. Mislim da će u budućnosti imati još više zainteresovanih učenika koji bi učili kineski jezik” – rekao je prof. Radosav Pušić, direktor Instituta Konfucije u Beogradu.

Na ovaj način, ističu u Institutu, žele da se zahvale na dosadašnjoj odličnoj saradnji koju si imali sa našim fakultetom, na kome se kineski jezik izučava fakultativno, kao i da dogovore buduće zajedničke aktivnosti.

Milica Milić uči koneski jezik tek nekoliko meseci. Ona je student Prirodno matematičkog fakulteta , odsek turizmologija:

„ Veoma je teško učiti kineski jetik. Ima veliki broj simbola i nije toliko poznat na našim prostorima ali je veoma interesantan. Mislim da bi bilo dobro da veći broj studenata počne da uči ovan interesantan jezik“, kaže Milice.

Njeno mišljene deli i Novica Jovanović, student na masteru Filozofskog fakulteta, departman za za istoriju.

„Već drugu godinu učim kineski jezik. Hteo sam da upišem nešto novo, što nije prisutno na našim prostorima i odlučio se za koneski. Veoma se razlikuje od srpskog i indoevropskih. Zanimljiv je i težak. Ali ko zna, u Nišu ima kineskih firmi, znati oovaj jezik je prednost“.

Prema nepotvrđenim podacima u Nišu živi oko 500 Kineza.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare