Donacija iz Amerike za ustanovu “Mara”

NIŠ

Centar za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica ometenih u razvoju “Mara” dobio je donaciju u vidu računarske opreme od predstavnika Kluba srpsko – američkog prijateljstva, organizacije Spirit od America i predstavnika američke vojske. Kako je najavljeno, uskoro očekuju još jednu veliku donaciju od američkog naroda, koju će uskoristiti za proširenje kapaciteta za novih 200 do 300 kvadrata.

“Proširenjem kapaciteta  moći ćemo da uvedemo još dve nove grupe. Osmislićemo i dodatni sadržaj, nešto što je njima vrlo značajno za njihov razvoj, za očuvanje psiho motorike i stečenih veština”, rekao je je Ranđelović .

Kako je Ranđelović kazao to će biti značajne sredstva , ne manja od 200 hiljada evra.

“Sada krećemo od sređivanja papirologije i pretpostavljam da će gradnja početi početkom naredne godine”, dodao je Ranđelović .

Ranđelović je rekao da če uskoro početi da se realizuje i dugo najavljivania usluga „Predah od roditeljstva“

„Predah od roditeljstva je već završen projekat. Imali ste prilike da vidite dograđeni deo Mare , radna mesta su odobrenaod strane Komisije Vlade za odobrenje radnih mesta . Očekuje se prijem radnika koji će sigurno biti tokom  sledećeg meseca i možemo slobodno da kažemo da da će u proleće biti početak te usluge i da će roditelji moći da ostave svoju decu štićenike ovde kod nas i da budu bezbrižni u periodu kada nisu sa njima „ rekao je Ranđelović

Predstavnik donatora iz organizacije Spirit of America  kaže da će se truditi da što više pomognu građanima Niša, kako bi uspostavili što bolje odnose između dva naroda.

“Mara radi neverovatan posao kada su u pitanju njeni štićenici. Ja sam ovde prvi put i nadam se da ćemo još dugo sarađivati. Ovo je jedna manja donacija. Očekujemo dugoročnu saradnju. Hvala vam na toploj dobrodošlivi, hvala na svemu onome što zaposleni rade sa svojim štićenicima i radujemo se svakoj novoj poseti”, istakao je Džon Kapelo iz organizacije Spirit of America.

Razvijenost svakog društva, pa i našeg ogleda se upravo u odnosu prema populaciji koja ima najviše potrebe, koja ne može da vodi računa sami o sebi, kazao je profesor dr Dragan Milić, predsednik Društva srpsko-američkog prijateljstva, najzaslužniji za donacije iz Amerike.

“ Davanjem pomoći instituru Mara i Specijalnoj bolnici Toponica pokazuje se odnos društva prema jednom delu građana kojima je pomoć potrebna”, rekao je Milić.

On je dodao da je sa gostima posetio i Vojnu bolnicu i sa  nadležnima razgovarao o njihovim potrebama i eventualnim donacijama.

“Sa njima smo dogovarali šta im je najpotebnije. Na putu smo da dobijemo najsavremeniju laboratoriju za genetska straživanja koja će biti na Medicinskom fakultetu, vredna 400 000 evra”, naglasio je Milić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović zahvalio se gostima za sve donacije obezbedjuju za građane, “Maru”  kao i dr Perišiću koji je započeo program “Predah od roditeljstva” koji će uskoro početi da se realizuje.

„Zahvalnost dugujemo i za svaku drugu podršku koju pružate specijalnoj bolnici  Gornja Toponica, Hirurgiji, Kardiohirurgiji, Kliničkom centru i svim pogramima koje podržavate. Koristim priliku da vas obavestim da je objekat koji je započeo gospodin Perišić  završen , da smo u međuvremenu dobili saglasnost Vladine komisuije za zapošljavanje sedam novih lica , da smo iz budžeta grada Niša izdvojili 67 miliona , obezbedili dodatna sredstva za plate novozaposlenih, i da će projekat i program „predah od roditeljstva moći uskoro da krene“ kazao je Bulatović.

Inicijativa da se ova konkretna donacija  donacija uruči ustanovi “Mara”  potekla je  od načelnice Nišavskog upravnoh okruga Dragane Sotirovski koja je istakla da nije bilo dileme oko toga kome donirati tako veliku i značajnu donaciju.

“Ovo što sada radimo je prava stvar i to je ono što ćemo ostaviti generacijama iza nas, a ono što će ostati zahvaljujući ovoj donaciji, to je ono čime će se mnogi ponositi. To novo što će biti u ovim prostorijama zahvaljujuzći donaciji značiće i onima koji su tokom dana ovde, a i roditeljima. Na meni je sada da razmišljam kome bi mogla da ode neka nova donacija zajedno sa Klubom  srpsko – američkog prijateljstva . Neka to ostane zadatak za Nišavski okrug . Nadam se da je ovo samo početak dugotrajne i još bolje saradadnje”, istakla je Dragana Sotirovski.

Korisnici Ustanove Mara pripremili su za goste kulturno-umetnički program.

Mara trenutno ima 70 korisnika i mada se često javljaju ljudi za zahrevom sda svoje najbliže uključe u ustanovu, praktično liste čekanja nema.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare