Dom zdravlja u Vladičinom Hanu dobio opremu

VLADIČIN HAN

Domu zdravlja Vladičin Han, zahvaljujući podršci višegodišnje donatorke Fondacije “Ana i Vlade Divac” Anke Erne, poklonjena neophodna medicinska oprema za dispanzer za zdravstvenu zaštitu žena, uključujući za nabavku kolposkopa i mikroskoa za neophodne ginekološke preglede, saopštila je ta Fondacija.

“Učestalost kacinoma grlića materice je izuzetno visoka u našoj zemlji i u većini slučajeva karcinom bude detektovan u odmakloj fazi rasta. Rak grlića materice se najčešće javlja kod žena starijih od 30 godina i predstavlja drugi najčešći karcinom kod žena, posle karcinoma dojke. U Srbiji, nažalost, godišnje umre između 300 do 900 žena od raka grlića materice, što nas dovodi na peto mesto u Evropi”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Fondacija “Ana i Vlade Divac” tokom prethodne godine uložila više od 220.000 dolara u unapređenje zdravstvenog sistema širom zemlje.

“Nastavljamo sa ulaganjem u poboljšanje uslova zdravstvenog sistema u Srbiji. Imajući u vidu porast obolevanja od malignih bolesti, značaj dijagnostikovanja ranog otrivanja karcinoma grlića materice od ogromnog je značaja. Nabavkom opreme Domu zdravlja Vladičin Han pacijentkinje će imati mogućnost adekvatnog pregleda i dijagnostike“, istakla je Ana Košel, direktorka Fondacije.

Dom zdravlja Vladičin Han je zdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite koja ima ukupno 128 zaposlenih radnika. U dispanzeru za zdravstvenu zaštitu žena rade dva specijalista ginekologije i akušerstva i dve medicinske sestre. Tokom 2021. godine pregledano je više od 13.000 pacijentkinja.

“Sada ćemo biti u mogućnosti da rano uradimo papa test i u kombinaciji sa kolposkopskim nalazom planiramo biopsiju ili predložimo praćenje pacijentkinje. Time bi se izbeglo dodatno nepotrebno slanje materijala za papa testove u susedni Zdravstveni centar Surdulica i skratilo vreme čekanja rezultata sa mesec dana na nedelju dana“, naglasila je direktorka DZ Vladičin Han Kristina Petrović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare