DOKUMENTARNA IZLOŽBA O ŽIVOTU NADEŽDE PETROVIĆ

LESKOVAC

U Narodnom muzeju u Leskovcu večeras je otvorena  dokumentarna izložba „Nadežda Petrović 1915-2015“.

Direktor muzeja Vladimir Đorđević je rekao da Nadeždu Petrović skoro svi u Srbiji znaju kao likovnog stvaraoca, ali da malo ko zna nešto o njenoj drugoj strani života. Malo se zna o njenom humanitarnom radu, o učešću u dva balkanska rata i tragičnom gubitku života u Prvom svetskom ratu. Možda je sada pravi trenutak da se o ovim vremenima opet razmotri lik i delo Nadežde Petrović, da upoznamo najširu javnost sa žrtvama koje je ta žena podnela.
Autor izložbe Mirjana Racković pozdravljajući okupljene u ime Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka istakla da je čitava prošla godina bila posvećena stogodišnjici smrti Nadežde Petrović.
„Mi znamo da je ona veliki srpski umetnik na početku 20-og veka, umetnik koji je srpsku umetnost uveo u savremene evropske tokove, ali isto tako bila i veliki humanista, borac i dobrovoljac i začetnik na mnogim poljima svojih aktivnosti kojih je bilo zaista mnogo. Bez obzira što znamo da je ona osnivač prve likovne kolonije na Balkanu u Sićevu kod Pirota, ili osnivač humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara koje i danas funkcioniše, ili osnivač društva koje se zvalo Narodna odbrana i koje je pomagalo naš narod u, u to vreme, neoslobođenim krajevima pod turskom vlašću u tzv. staroj Srbiji i Makedoniji. O tome se malo zna, ali je ipak ostala jedna fotografija po kojoj je pamtimo, kao bolničarku u Prvom svetskom ratu i po kojoj se stvorila predstava o Nadeždi Petrović kao našoj heroini.“
Izložbu je, u ime lokalne samouprave, otvorila članica Gradskog veća Marija Stojiljković, naznačivši da izložba više govori o angažmanu Nadežde Petrović tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, nego o njenom likovnom stvaralaštvu, kao i da će Nadežda Petrović ostati upamćena kao veliki humanitarac i dobrovoljna bolničarka tokom tri rata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare