Doktor Stevica Nikolić rekorder u smenskom radu

smart

VLASOTINCE

Prvi slučaj Kovida 19 u Srbiji zvanično je zabeležen 6.marta 2020.godine, i ovih prvih dana marta praktično se „obeležava” dvogodišnjica od njegovog postojanja. Za svo ovo vreme, koliko traje borba sa ovom pandemijom, došlo je do poremećaja normalnog života na celoj zemaljskoj kugli, a mnogo problema se izrodilo u privredi, saobraćaju, školstvu, turizmu i u drugim sferama života. Na osnovu izveštaja zvaničnih institucija, kao što je Univerzitet Džon Hopkins u ovom dvogodišnjem periodu do prvih ovomartovskih dana u svetu je od Kovida 19 preminulo nešto više od šest miliona ljudi, dok je preko 450 milona bilo zaraženo. U Srbiji je takođe bilo mnogo razloga za brigu, jer u periodu od tačno pune dve godine, od 8.814.153 testiranih, čak 1.921.831 bilo je zaraženo, dok je praktično „nestao” jedan mali grad od 15.375, koji su izgubili živote u borbi sa koronom. Rast zaraženošću, u poslednje vreme, sa Kovidom 19 je usporen, ali stoji oprvdana bojazan da će trajati još dugo, a niko ne može sa sigurnošću da kaže kad će prestati. U predhodne dve godine postojanja pandemije, opasnost je vrebala svakodnevno, dežurstva lekara i ostalog medicinskog osoblja bila su svakdonevna i danonoćna i to u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Posebno teško bilo je medicinskom osoblju u vlasotinačkom Domu zdravlja koje je zaduženo da vodi brigu o zdravlju stanovništva u opštinama Vlasotinca i Crne Trave. U borbi sa ovom bolešću izrodilo se mnogo junaka i heroja iz redova zdravstvenih radnika. Jedan od heroja i junaka u borbi sa Kovidom 19 iz redova medicinskog osoblja iz vlasotinačkog Doma zdravlja svakako je i dr Stevica Nikolić. Po broju dežurstava u borbi sa koronom je rekorder.

  • Nisam ni sam znao da imam najveći broj dežurstva u borbi sa koronom, to sam tek nedavno i od drugih kolega saznao. Nema tu neke posebnosti, jer ja sam se opredelio za posao lekara, a i sama Hipokratova zakletva me na tako nešto obavezuje. Kao lekar najsrećniji sam kada svojim činjenjem pomognem bolesnom čoveku, a njihove tople i iskrene reči zahvalnosti za mene su velika ljudska dragocenost i satisfakcija.

JUGPress: Ovih prvih martovskih dana je tačno dve godine od početka pandemije. Da li znate tačno koliko ste dežurstava imali u kovid sistemu?

Dr S.N.: – Nisam ja u tom delu vodio nikakvu evidenciju. A i zašto bih, jer ne vidim posebni razlog za tako nešto. Ako već insistirate na broju smena, mislim da sam imao u ambulanti i u borbi sa koronom najmanje 300 puta smenskog rada. I kada nisam u ambulanti, već na poslovima kućnog lečenja, opet sam, uglavnom imao susrete sa osobama koji su imali probleme sa pandemijom, a pri tom i sa upalom pluća, a neki od tih pacijenata bili su još i nepokretni.

JUGPress: Kako ste bili organizovani na početku same pandemije?

Dr S.N.: Kao i u ostalim zdravstvenim ustanovama ne znajući, u to vreme, nešto više o opasnosti koje nosi ova pandemija. Ali, uglavnom, relativno brzo smo se snašli i ekipa lekara i ostalog medicinskog osoblja svoj posao radila je sa puno elana i sve za dobro bolesnika, bez obzira što nije bilo dovoljno zaštitnih maski, skafandera i ostale opreme. Ali, na sreću, sve je vrlo rešeno kako treba i funkcionisali smo veoma dobro i pravovremeno. Sada kada su prošle dve godine u borbi sa koronom, mišljenja sam da je naša zdravstvena ustanova posao obavila i obavlja na pravi način. Čak smo pojedinim pacijentima koji su po stepenu ugroženosti bili za bolničko lečenje, prihvatali u našoj zdravstvenoj ustanovi i u potpunosti na pravi način zdravstveno ih zbrinjavali.

JUGPress: Kada je bilo najteže u ovom dvogodišnjem periodu postojanja korone virusa?

Dr S.N.: – U ovakvim situacijama kada je pandemija u pitanju nema opuštanja, a ni lakih dana. Mislim da je bilo najžešće i najteže u martu i aprilu prošle godine. Vrebala je opasnost i za nas lekare i ostale iz ekipe medicinskog osoblja da budemo zaraženi. Nažalost, bilo je i takvih slučajeva, ja nisam imao, bar za sada taj problem što ne znači da me tako nešto ne može zadesiti.

JUGPress: Na kraju da rezimiramo, koji je vaš opšti utisak vašeg dvogodišnjeg vojevanja u borbi sa koronom?

Dr S.N.: – Kao i u životu, nije sve gotovo dok nije gotovo. Korona neće mirovati ni u vremenu koje je pred nama, ali moraju se poštovati preporuke od ljudi iz struke, a to su svakako lekari.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare