Dojenje i primena lekova

BEOGRAD

U Srbiji čak 60 odsto dece u porodilištima ne dobija majčino mleko kao prvi obrok, a samo 24 odsto dece je dojeno do navršenih pet meseci života, zbog čega je Radna grupa Ministarstva zdravlja Srbije  izradila, uz podršku UNICEF u Srbiji i  Holandije, Nacionalne smernice za primenu lekova u periodu dojenja.

Na globalnom nivou, svega 44 odsto novorođenčadi hrani se dojenjem do navršenih pet meseci života, dok je u Srbiji tek svako četvrto novorođenče uzrasta do navršenih pet meseci dojeno, stopa koja je još niža kod novorođenčadi iz osetljivih grupa, navodi se u saopštenju UNICEF.

Nacionalne smernice za primenu lekova u periodu dojenja predstavljaju jedinstven vodič za sve lekare i farmaceute kako bi se smanjio broj prekida dojenja zbog potrebe dojilja za akutnom ili hroničnom terapijom.

Znanje o delovanju lekova koji se primenjuju tokom dojenja je važno za one koji propisuje terapiju i olakšava rukovođenje farmakoterapijom dojilje.

U saopštenju se dodaje da neadekvatno propisivanje lekova može biti uzrok nepotrebnog prekida ili neodgovarajućeg lečenja hroničnih ili akutnih bolesti tokom perioda dojenja i dovesti do prekida dojenja

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare