Dogovor: Srbija prestaje da izdaje registarske tablice, Kosovo prestaje da kažnjava one koji ih trenutno imaju

BRISEL-BEOGRAD-PRIŠTINA

Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila, dogovoreno je u Briselu, obznanjeno je kasno sinoć.

 Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj saopštio je sinoć da su Beograd i Pritina postigli dogovor oko registarskih tablica na vozilima.

“Imamo dogovor. Zadovoljstvo mi je da objavim da su šefovi pregovaračkih timova Kosova i Srbije (Besnik Bisljimi i Petar Petković) uz posredovanje EU postigli dogovor o merama koji će omogućiti da se izbegnu dalja eskalacija situacije i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju njihovih odnosa”, poručio je Borelj na Tviteru.

Kako je naveo, Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

“Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima”, istakao je Borelj.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković izjavio je sinoć da dogovor u Briselu znači da nema nikakve kaznene politike prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama i da od četvrtka neće biti kazni od 150 evra.

Ovim dogovorom od četvrtka od 8 časova nema nikakvih kazni od 150 evra, nema nikakve kaznene politike ni u svim ostalim fazama koje su bili deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije, rekao je Petković, prenele su Novosti

Petković je istakao da su dogovorom sačuvani mir i stabilnost i da ostaju KM tablice, koje su zakonske, koje izdaje Srbija.

“Biće u upotrebi i dalje. Jedino gde ćemo zastati, zastaćemo fizički sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, a i onako za poslednje tri godine se nisu izdavale”, naveo je Petković.

Petković nije objasnio kako su onda Srbi sa severa i ostalog Kosova mogli da voze po Srbiji automobile kojima su registarske tablice izdate poslednji put pre tri godine što znači dsa su po zakonima države Srbije istekle odavno.

Regionalna informativna agencija JUGpress je još 16. novembra objavila saznanja kosovskih medija da je dogovor o tablicama i povratku u institucije postignut.

Ubrzo su novi poslanici Srpske liste položili zakletvu u Skupštini Kosova a nekoliko dana kasnije obznanjeno ej i kakav je tačno dogovor za registarske tablice pa se nameće utisak da je sve ovo sama serviranje javnosti već dogovorenog.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare