Dodeljene stipendije mladim sportistima

NIŠ

  Najtalentovaniji mladi sportisti, dobili su godišnje stipendije Grada Niša, a ugovore o stipendiranju su im na svečanosti u Oficirskom domu  uručili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i gradski većnik resorno zadužen za sport Branislav Kačar. Iznenađenje za mlade sportiste Niša bilo je prisustvo proslavljenog svetskog košarkaškog trenera Svetislava Pešića koji je dobitnicima stipendije otkrio jednu od najvećih tajni sportista a to je  ‘’da je najvažniji talenat za rad i da samo jedna osoba sportistu čini boljim, a to je trener’’.

                        ‘’Samo jedna osoba, a to je trener može od vas da napravi prave sportiste’’, kazao je Svetislav Pešić.

                           Ugovore o stipendiranju mladim sportistima je uručila gradonačelnica Dragana Sotirovski. Ona je podesetila da je grad Niš među prvim jedinicama lokalne samouprave koja  je dodeljivala stipendije za  usavršavanje sportista i kada to nije bila zakonska obaveza i to čini više od jedne decenije, dok je broj stipendista iz godine u godinu sve veći. Ove godine je za ovu namenu u budžetu grada izdvojeno preko pet miliona dinara.

                            ‘’Drago mi je da mladih  sportista koji su postigli dobre rezultate na takmičenjima svake godine ima sve više i da grad sve više novca izdvaja za vas. Želim  da što više medalja donosite u naš grad, da se svi radujemo kada postanete članovi reprezentacija i kada postignete dobre uspehe, a grad će znati da ispoštuje to’’, istakla je Sotirovski.

                          Ove godine je rekordni broj klubova prijavio svoje članove, 36 sportskih organizacija je kanidovalo 91 sportistu, a 63 je dobilo stipendije. Stipendija na mesečnom nivou iznosi 6.800 dinara i prima se 12 meseci.

                         ‘’Vaše je da nas radujete, a na nama je da vam u tome pomognemo i da svi budemo zadovoljni’’, dodala je Sotirovski.

                          Svetislav Pešić je dodao da stipendija koju sada dobijaju predstavlja šansu da talenat koji imaju pretvore u kvalitet.

                          ‘’Talenat je nešto sa čim se neko rodi, ali je to i ljubav prema sportu kojima se vi bavite’’, dodao je Pešić.

                          Katarina Lazarević je jedna od dobotnica stipendije. Ona trenira sinhrono plivanje u KSP ‘’Sirene’’ Niš i stipendiju je dobila zahvaljujući rezultatima koje je do sada postigla na takmičenjima.

                          ‘’Ovo je samo dodatna motivacija za sve nas koji smo odlučili  da se bavimo sportom. Predivno je kada vidite da sva vaša odricanja nisu bila uzaludna, a sve ispehe koje postižemo pripadaju koliko nama toliko i gradu koji predstavljamo gde god da se pojavimo’’, kaže Katarina.

                          Za ostvarivanje prava na stipendiju bilo je potrebno da kandidat bude na primer reprezentativac u svojoj kategoriji, sa nastupom za nacionalnu selekciju, ili da je na zvaničnim prvenstvima ili kupovima Republike Srbije u konkurenciji minimum 6 takmičara u pojedinačnom plasmanu ili u konkurenciji 12 ekipa u ekipnom plasmanu ili na međunarodnim takmičenjima osvojio jedno od prva tri mesta u prvoj kategoriji sportova ili jedno od prva dva mesta u drugoj kategoriji sportova, ili prvo mesto u trećoj ili četvrtoj kategoriji sportova po kategorizaciji Sportskog saveza Srbije, ukoliko se radi o sportisti koji se bavi pojedinačnim sportom i da je uzrasta od 15 do 20 godina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare