Dodeljena priznanja na Svetosavskom sajmu knjiga

NIŠ

Na 14. Svetosavskom sajmu knjiga koji se održava u Oficirskom domu u Nišu izdavačka kuća „Prometej“ iz Novog Sada dobitnik je  nagrade za najvredniju ukupnu izdavačku produkciju  a nagrada za najbolju ediciju ili knjigu kao izuzetan autorski i izdavački poduhvat i ostvarenjedodeljenoj je istom izdavaču   i Radio-televiziji Srbije za ediciju „Srbija 1914-1918“.

“ Na svetosavsom sajmu u Nišu učestvujemo od 2014. godine sa nekom manjim prekidima. U međuvremenu je izašla edicija “Srbija u Velikom ratu 2014. – 2018.”. Obogaćena je popularna lingvistika I izdali smo knjigge “ Crna ruka” I “Pukovnik Apis”. Tu su još neka izdanja kao što je monografija za koju smo dobili nagradu “Srbija u očima stranaca u 19. veku”, rekao je Zoran Vujčić sa štanda “Prometeja”.    On kaže da  knjige  u izdanju “Prometeja”mogu da se prodaju “ na kola” ali oni koji znaju kupuju po oblastima.” Imamo knjige iz oblasti forenzike, medicine, stručne istorijske knjige, publicistike . Edicija broji preko 50 knjiga. Samo u četiri kola ima 40 knjiga”.

Nagrada za najbolje grafički oblikovanu knjigu  dodeljena je izdanju „Među oblacima i zvezdama“ autorke Marte Rojnič, izdavačke kuće Preporod iz Beograda, dok je nagrada za tehničko-tehnološki tretman knjige pripala knjizi „Srbija u 19. veku u očima stranaca“, autora Svejna Meneslanda, u izdanju Prometeja i Supress-a. Ovo je odluka žirija koja su činili i Olja Mićunović, akademski slikar-grafičar, predsednik, Dejan Kostić, urednik PRESING-a i Srđan Trucović, grafički dizajner.

Žiri za dodelu priznanja za doprinos negovanju i afirmaciji tradicije i kulturno-istorijske baštine, u sastavu prof. dr Andon Kostadinović, sociolog i predsednik, Boban Janković, istoričar i Ljubiša Sokolović, novinar, publicist, odlučili su da dodeli dva ravnopravna priznanja za doprinos negovanju i afirmaciji tradicije i kulturno-istorijske baštine I to Dušanu Senćanskom za knjigu „Istorija apotekarstva u Nišu“ koju je izdala zdravstvena ustanova „Apoteka Niš“, kao i Živojinu Stanisavljeviću i Milanu Dimitrijeviću, priređivačima knjige-leksikona „Ulice i trgovci grada Niša“ štampane u izdanju Udruženja stvaralaca Niša i Živojina Stanisavljevića.

Žiri u sastavu sastavu Velibor Petković, predsednik, Dejan Stojiljković i Aleksandar Blagojević odlučio je da među dobitnicima nagrade budu Miroljub Nedović autor knjige “Abe Nišlije” u izdanju „Medivesta KT“ i akademski časopis „Presing“ koji već 27 godina objavljuje Studentski informativno-izdavački centar.. Oni su nagradu dobili za izdavački doprinos afirmaciji Niša.

Nakon dodele tradicionalnih književnih nagrada književno veče imao je književnik Marko Vidojković. Večeras će posetioci sajma imaće priliku da prisustvuju književnom susretu sa Markom Šelićem Marčelom koji će niškoj čitalačkoj publici predstaviti svoj roman “Higijena nesećanja”, dok će u sredu 7. februara, svoju zbirku poezije “Odron svetlosti” predstaviti Bratislav Milanović.

Svetosavski sajam knjiga je otvoren svakog dana od 10 do 20 sati. Ulaz košta 50 dinara, a svaki posetilac sa ulaznicom na kojoj su poslednja dva broja 01 ili 51 dobija priliku da osvoji knjigu.

Tradicionalni Svetosavski sajam knjiga završava se 8. februara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare