putlocker movies

istanbul escort iptv pulibetpulibet

Dodeljena najveća gradska priznanja u Nišu

NIŠ

Posle viševekovnog ropstva, na današnji dan pre 140 godina u Niš je stigla sloboda. Srpsku zastavu na Stambol kapiju niške trvđave postavio je  Todor  Stanković, član tajnog komiteta za oslobođenje. Tada je u borbi za Niš poginulo je 120 srpskih vojnika, a 791 je ranjeno.

Povodom ovog važnog istorijskog događaja za grad Niš održana je i svečana sednica Skupštine Grada  na kojoj su dodeljena najviša gradska priznanja nagrade 11.januar.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović u besedi povodom 140.godina od oslobođenja  je rekao da je oslobodilac našeg grada  , knjaz Milan Obrenović ispred tvrđave   sa ponosom uzviknuo „Ova zastava za nas  je znak, da svaki građanin, ma koje vere bio, može računati na blagonaklonu zaštitu kneza. Ja vas pozdravljam kao zastupnik pravde, kao branilac slobode jednake za sve građane, za sve veroispovesti”. On je takođe naglasio  da je jedina prava sloboda ,ona koja je oslobođena mržnje i predrasuda prema drugima.

Nagrade ovogodišnjim laureatima uručili su gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Skupštine Grada mr Rade Rajković.

Među nagrađenima su  poznati niški onkolog prof.dr Slađana Filipović, književnik Zoran Pešić Sigma,gimnazija „Bora Stanković“ i medicinska škola „Dr Milenko Hadžić“.

Komisija za nagrade primila je predloge za 23 pojedinca . Ali, kako je rekao Rade Rajković , predsednik Komisije za dodelu nagrada , komisija za nagrade se odlučila da ovo priznanje treba da dobije onkolog Slađana Filipović, koja je do skoro bila jedinai onkolog u Nišu. Pored toga ona je i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu. Inače Medicinski fakultet u Nišu jedini je od medicinskih fakulteta u kome postoji  katedra za onkologiju.

“ Presrećna sam . Sve što sam radila, radila sam iz velike ljubavi prema profesiji, a pre svega prema ljudima., prema svojoj porodici, kolegama, I prema medijima. Nosiću je srcem I posvetiću je svojoj ćerki I svim mladim generacijama onkologa., da budu još bolji od mene”, rekla je onkolog prof.dr Slađana Filipović.

Urednik časopisa za književnost , umetnost I kulturu grada Niša Zoran Pešić Sigma  dugogodišnji je kulturni poslenik grada Niša I dobitnik mnogih priznanja. On kaže da je u ovom gradu pronašao  ljubav, oženio se, stekao porodicu i veliki broj prijatelja i započeo i ostvario književnu karijeru. Nagradu je priželjkivao, ali se nije nadao da će je dobiti. Znao je da ga je Društvo književnika Niša predložilo za Nagradu, priželjkivao je ali se nije nadao da će je dobiti.

Komisija je bila jedinstvena I prilikom određivanja ko će ovu prestižnu nagradu poneti od kolektiva. Odlučili su da to bude  Gimnaziju “Bora Stanković” koja postoji od 1969. Godine. Za u školu, kako čulo se danas, važi da je po popularnosti na trećem mestu u Srbiji i na prvom u Nišu. Poznata je po tome što učenici i profesori ove prestižne škole osvajaju nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima. U ime Gimnazije Bora Stanković nagradu je primila direktor ove škole Ljiljana Zlatanović

“Mislim da je ova nagrada došla u pravi čas jer nam se približava jubilej . 50 godina od postojanja škole. Za tih 50 godina škola je mnogo doprinela ne samo razvoju grada , nego I mnogo šire jer je iznedrila mnoge kvalitetne đake koji su posle nastavka studija postale značajne ličnosti u svetu, mnogi od naših učenika su profesori na prestižnim univerzitetima” rekla je direktorka Gimnazije “Bora Stanković” Ljiljana Zlatanović .

Još jedno kolektivno priznanje otišlo je na adresu škole , ovoga puta srednje Medicinske škole “ dr Milemko Hadić.

“ Ova nagrada izuzetno prija ali I obavezuje I motiviše I mi ćemo svakako nastaviti da radimo onako kako smo radili I do sada., u svakom slučaju možda I bolje” rekao je Svetislav Mladenović direktor Medicinske škole „Dr Milenko Hadžić.

Nagrada Grada Niša “ 11. januar” sastoji se sastoji se od Povelje, statuete “Oslobodiocima Niša “ i novčanog iznosa.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o