DOBRO PROSUŠENO DRVO – ZA BOLJE GREJANJE I MANJE ZAGAĐENJE VAZDUHA

 

 

LESKOVAC

Sumiranje dosadašnjih aktivnosti i rezultata u okviru projekta Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima bili su tema radnog sastanka u Leskovcu, kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine,  lokalnih samouprava Leskovca i Vlasotinca, Instituta za javno zdravlje Srbije, Zavoda za javno zdravlje Leskovac, Regionalne privredne komore, Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga,  predstavnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine i medija.

Ukazano je na prednost korišćenja dobro prosušenog u odnosu na sirovo drvo kako u pogledu većeg iskorišćenja energije, tako i u pogledu smanjenja zagađenja okoline.

-Kada ogrevno drvo nabavite u martu ili aprilu bolje ćete se ogrejati naredne grejne sezone i potrošićete manje ogreva – rekla je rukovodilac projekta Milica Vukadinović.

Ona je naglasila da se u okviru projekta odmaklo na poslovima pripreme određenih propisa vezanih za standarde u proizvodnji uređaja za grejanje i obezbeđivanja referentne laboratorije koja bi kontrolisala kvalitet.

Učesnici u diskusiji složili su se da postoji niz razloga zbog kojih se neefikasno grejemo i da na svim tim razlozima može da se poradi kako bi želejni rezultati  – bolje grejanje i manje zagađenje – postali  ostvarivi.

Ovom prilikom prikazan je i video vodič na temu efikasnog korišćenja ogrevnog drveta, uz podatak da je poslednji sličan materijal objavljen 1942. godine.

Projekta Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima sprovodi se u okviru bilateralne saradnje Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke  i  deo je GIZ DKTI programa  Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare