Dobitnici najvećih priznanja grada Niša

NIŠ

            Profesor dr  Slađana Filipović, onkolog  I  pisac Zoran Pešić Sigma  laureati su najviše priznanje Grada Niša, “11. januar” u  kategoriji pojedinaca.

Od kolektiva ovo priznanje dobiće  Gimnazija “Bora Stanković” i Medicinska škola “Dr Milenko Hadžić” rekao je danas na konferenciji za novinare e predsednik Skupštine Rade Rajković.

Komisija za nagrade primila je predloge za 23 pojedinca . Ali, kako je rekao Rajković , komisija za nagrade se odlučila da ovo priznanje treba da dobije onkolog Slađana Filipović, koja je do skoro bila jedinai onkolog u Nišu. Pored toga ona je i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu. Inače Medicinski fakultet u Nišu jedini je od medicinskih fakulteta u kome postoji  katedra za onkologiju. a to je nažalost bolest koja je sve češća.

Zoran Pešić Sigma je na niškoj književnoj sceni prisutan od 1981. Godine. Jedan je od pokretača književne kolonije “Sićevo” a sada je urednik  urednik je Časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Gradina”. Radio je u Studentskom kulturnom centru kao urednik, zatim u Niškom kulturnom centru, bio je v. d. direktora od 1985. do 1991. godine. Njegova dela su rado čitana u Nišu – navodi Rajković.

Komisija je bila jedinstvena I prilikom određivanja ko će ovu prestižnu nagradu poneti od kolektiva. Odlučili su da to bude  Gimnaziju “Bora Stanković” koja postoji od 1969. Godine. Za u školu, kako čulo se danas, važi da je po popularnosti na trećem mestu u Srbiji i na prvom u Nišu. Poznata je po tome što učenici i profesori ove prestižne škole osvajaju nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima.

Jo jedna škola dobiće nagradu “11. januar”  – Medicinska škola “Dr Milenko Hadžić” koja je prošle godine proslavila 70 godina postojanja.Ova škola je važna osnova i Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra koji je pre nekoliko dana pušten u rad – rekao je  Rajković.

Rajković je potencirao da je Komisija stala na stanovište da među dobitnicima ne bude političara i funkcionera I odlučivala je  konsenzusom.  odlučila ko će biti laureati ove godine.

Za nagradu “ 11. Januar” inače najveće gradsko priznanje izdvojeno je 500.000 dinara koje će podeliti 4 dobitnika. Stav komisije je da bude manje dobitnika ali pri tome je najvažniji kriterijum bio rad I zalaganje.

Njima će priznanja biti uručena na Dan oslobođenja Niša od Turaka, 11. januara u Oficirskom domu.

Među predloženim kandidatima ove godine bili su  Udruženje “Pomoć ugroženim Nišlijama”, Sportsko udruženje “Tvrđava,” muzički sastav “Eyot”, Odred Žandarmerije,  Srpsko-ruski humanitarni centar, Udruženje ugostiteljsko-turističkih poslenika, Osnovna škola “Radoje Domanović” i Moot court ekipa Pravnog fakulteta u Nišu.

Među kandidatima pojedincima bili su pisac  Dejan Stojiljković, koji je bio dobitnik nagrade “11. januar” 2014. godine, pisac  Hana Dinčić, I joše jedan pisac –  Miloš Petković kao i autor monografije Dušan Senćanski, i književnici Miroslav Todorović i Ivanka Kosanić. Predloženi su i menadžer Stefan Košanin, akademik Radomir Đorđević, humanitarni aktivista Jelena Mitić Trajković, pozorišni reditelj Nataša Ristić, kao i gradska većnica Tijana Đorđević Ilić, potom Patrijarh srpski Irinej,  profesori Andon G. Kostadinović, Melanija Mitrović, Nikola Cekić, Evica Petrović, Marko Petković i učiteljica Ana Mladenović. Među prijavljenim kandidatima bili su i nefrolog Nikola M. Pavlović i biolog Vanja Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare