Dobili robotičko- didaktičku opremu

LESKOVAC

Škola za osnovno i srednje obrazovanje ”11. Oktobar” jedna je od obrazovnih ustanova za decu sa smetnjama u razvoju, koja je od Fonda B92 na polon dobila jednostavnu robotičko- didaktičku opremu, koja olakšava učenje. Vrednost donacije je 108 hiljada dinara, a deo paketa je i obuka nastavnika za rukovanje ovim inovativnim učilima.

Fond B92 je, u okviru programa ”Bitka za znanje”, pokrenula akciju ”Pčelica”, sa ciljem da se deci sa smetnjama u razvoju, olakša učenje upotrebom jednostavne robotičko-didaktičke opreme. Škola za osnovno i srednje obrazovanje ”11.Oktobar”, jedna je od obrazovnih ustanova u Srbiji, kojoj su donirana dva seta, sa 12 pčelica i 1o podloga, po kojima se kreću.

–          Reč je o robotima, koji izgledaju kao pčelice i mogu da zapamte odredjene jednostane komande.Kada sa učenikom isplaniramo odredjeni rezultat, on pririska komande na robotu i posmatra kako se pčelica kreće  do željenog polja. Osim toga, na robotu se mogu nasnimati tonovi, što znatno podstiče pamćenje i olakšava učenje, ističe Jelena Jovanović, master defektolog i origofrenolog.

Ova inovativna oprema, koja se, kako smo saznali, još uvek ne koristi u srpskim školama, omogućava da se na kreativan način, djaci upoznaju sa gradivom iz srpskog jezika, matematike, prirode, ali i da im se približe pojmovi oblika, boja ili bilo koje druge oblasti.

–          I osim što nam pomaže da približimo znanja našoj deci, pruža nam i mogućnost da stimulišemo pažnju, pamćenje, govor, različite vizuelne  i vizuokonstruktivne sposobnosti. Primetili smo da su djaci jako motivisani da koriste novu opremu i srećni su dok prate kako pčelica-robot izvršava zadatu komandu, otkriva Jovanovićeva.

Vrednost donacije je 108 hiljada dinara, a Fondacija B92, kojoj se škola zahvaljuje na opremi, obezbedila je obuku za nastavnike. Ova jednostavna robotičko-didaktička oprema, mogla bi, ukoliko početna iskustva škola budu pozitivna, postati standardna učila u procesu obrazovanja dece sa smetnjama u razvoju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare