“Do pakla i nazad” povodom završetka Prvog svetskog rata

LESKOVAC

U Zaječaru je promovisan strip „Do pakla i nazad“ i otvorena je istoimena izložba, a na promociji je govorio scenarista i priređivač ovog izdanja Marko Stojanović, predavač u školi stripa „Nikola MItrović Kokan“.

U pitanju je omaž započetom i nikad završenom strip projektu Nikole Mitrovića Kokana (1933-1997) posvećenom epopeji srpke vojske u Prvom svetskom ratu, koji kroz niz kratkih priča koje prate istu grupu likova pokriva Veliki rat od njegovih prologa do epiloga i time predstavlja jedini celovit prikaz Prvog svetskog rata u stripu.

Tako su pričama pokriveni Sarajevski atentat, Ulazak Austroguarske vojske u Srbiju, bitke na Ceru, Mačkovom Kamenu i Kolubari, odbrana Beograda, povlačenje preko Prokletija, Plava grobnica na Krfu, proboj Solunskog fronta i povratak u Srbiju.

Takođe, u albumu se pojavljuju i istorijske ličnosti poput Gavrila Principa, Dragutina Dimitrijevića Apisa, Franca Ferdinanda, Oskara Poćoreka, Radomira Putnika, Milunke Savić, Petra Bojovića, 1300 kaplara, Flore Sands, Aleksandra Lekse Saičevića, Stepe Stepanovića, Petra I Krađorđevića, Momčila Gavrića, Dragutina Matića, Živojina Mišića, Aleksandra Krađorđevića, Nikole Pašića, Mihajla Petrovića, Pavla Jurišića Šturma, Miloja Anđelkovića Kajfe, Ljutomira Đorđevića…

Predgovor i pogovor, koji govore o istorijskoj verodostojnosti stripa, dela su doktora istorijskih nauka, pa tako predgovor potpisuje dr Aleksandar Uzelac (Beograd) i dr Perica Hadži-Jovančić (Kembridž), a veliki analitički esej koji povezuje započeti strip Nikole Mitrovića Kokana sa konačnim strip albumom napisao je vodeći srpski strip toretičar Slobodan Ivkov. Stripove i ilustracije su uradili Dražen Kovačević, Mijat Mijatović, Miroljub Milutinović Brada, Jovan Stojanović (John Radley), Branislav Kerac, Milorad Vicanović Maza, Leonid Pilipović, Dušan Božić, Dragan Stokić Rajački, Srđan Todorović, Sabahudin Muranović Muran, Aleksa Gajić, Milan Drča, Dejan Stanković, Borivoje Grbić, Jovan Ukropina, Borislav Maljenović, Ivan Stojanović Fiki, Nebojša Remeljej, Igor Krstić, Velibor Stanojević, Dejan Sedlan, Danko Dikić, Nikola Matković, Aleksandar Anđelković i Marko Nikolić. Kuriozitet je da se u ovom albumu nalazi i strip “Marš na Drinu” koji 2015. objavio list “Odbrana” kao specijalan podlistak, što ga čini jedinim stripom koji se bavi Prvim svetskim ratom a koji je direktno podržala vojska Srbije, naslednica vojske koja je na svojim plećima iznela Veliki rat. Takođe, ovaj album sadrži i sve sačuvane i nikada do sada viđene fragmente stripova Nikole Mitrovića Kokana na temu Prvog svetskog rata.

Važno je napomenuti da je ovo jedino ovakvo strip izdanje i dešavanja posvećeno obečežavanju Prvog svetskog rata koje se desilo van Beograda.

Strip album „Do pakla i nazad“ objavljen je u u čast navršavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata izdanju Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Udruženja ljubitelja stripa i pisane reči „Nikola Mitrović Kokan“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare