Dečje sokače u Leskovcu

LESKOVAC

Turistička organizacija grada Leskovca u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Predškolskom ustanovom „Vukica Mitrović“, kao i aktivom prehrambenog smera Poljoprivredne škole u dvorištu Šop-Đokićeve kuće organizovala manifestaciju „U susret srpskoj slavi“. Na samom početku manifestacije deca iz predškolske ustanove su, uz svečano presecanje lente otvorila tzv. „Dečje sokače“, prostor koji se nalazi između „Šop–Đokićeve kuće“ i dečjeg igrališta „Aktavis“. Performans na temu srpske slave, u kome su učešće uzela deca leskovačkih vrtića, imao je za cilj da upravo decu upozna sa proslavom srpske slave. Oni su pravili slavski kolač, kao i ukrase za njega.

Aleksandra Stojanović, PR gradonačelnika Leskovca, rekla je da su za Grad Leskovac deca na prvom mestu, te za njih niču parkići, igrališta, tereni i grade se i renoviraju škole.

„Pored toga što ste danas dobili svoj kutak koji će uvek odzvanjati vašom grajom i smehom, danas ćete se upoznati sa našom istorijom, tradicijom, sa nečim što je specifično samo za pravoslane Srbe, sa našom slavom. Slava je jedinstveni praznik svake porodice posvećena svetitelju, zaštitniku domaćinstva. Ona nas sve okuplja oko trpeze na kojoj se uvek nađu žito, kolač, sveća i predstavlja jednu neprekinutu tradiciju našeg naroda. Slavu obeležavaju svi, bez obzira ada li su siromašni ili bogati, da li imaju ili nemaju, da li su srećni ili nesrećni, zdravi ili bolesni, u miru i ratu, bez obzira da li je u pitanju seljak, radnik, učitelj, direktor… Ovaj jedinstveni običaj upisan je i na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare