Do kraja marta skrining preglede za rano otkrivanje raka dojke za žene od 50 do 70 godina

NIŠ

Do kraja marta Centar za radiologiju Univezitetskog kliničkog centra u Nišu radiće skrining preglede za rano otkrivanje raka dojke za žene od 50 do 70 godina. Pregledi se mogu zakazati svakog dana bez uputa. Cilj ovih pregleda je rano otkrivanje raka dojke, od kojeg svake godine u Srbiji oboli preko 4600 žena dok bitku sa bolešću izgubi 1600 žena. Prošlog marta na ove preglede se odazvalo preko 10.000 žena.                   

„Skrining je posebno značajan za žene koje imaju faktore rizika, a to je pre svega postojanje ove bolesti, odnosno karcinoma dojke kod nekog od bližih srodnika kao što su baka, majka, sestra, tetka. U riziku su i žene koje su dugo vremena na hormonskoj terapiji, žene koje su neaktivne i gojazne, žene koje su dobile prvu menstruaciju pre 12 godine, odnosno poslednju posle 50 godine i žene koje nisu rađale ili su imale prvi porađaj posle 30 godine života“, kaže profesor dr Dragan Stojanov, rukovodilac Centra za radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Pregledi se rade na digitalnom mamografu i bezbolni su. Na ovom mamografu za jedan sat može da se uradi do 5 pregleda, a namenjeni su ženama strajim od 50 godina.

                  „U toj starosnoj dobi radi se skrining mamografija zbog  toga što su i tumorske promene mogu da se vide na mamografu, dok kod žena mlađih od 50 godina postoji takozvano gusto tkivo u dojkama i zbog toga se slabije detektuju maligne promene a u tom slučaju se koristi ultrazvuk. I same žene mogu da primete promene u dojkama. To su neki čvorići, zadebljanja, promene ne koži  i iscedak iz bradavice.Svaka od ovih promena je znak da žena treba da ode na pregled“, kaže dr Dragan Stojanov.

                    Na mamografske preglede prošle godine u Nišu odazvalo se preko 10.000 žena. To je dobar broj pregleda, ali i dalje nedovoljan, jer svake godine od raka dojke oboli preko 4600 žena, a bitku sa bolešću izgubi 1600. Mamografski pregledi u Centru za radiologoju do kraja marta sprovodiće se svakog dana, od 8 do 19 časova. Uput nije potreban, samo lična karta ili bilo drugi dokument o identitetu, a žene mogu lično ili pozivom na 060/ 733 – 39 – 30 da zakažu pregled. Rezultate dobijaju na kućnu adresu najkasnije za mesec dana sa preporukom o daljem lečenju ukoliko je potrebno.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare