Do kraja aprila 40 odsto vakcinisanih

BEOGRAD

Srbija je do sada vakcinisala 1.454.000 stanovnika prvom dozom vakcine ili 25 odsto punoletnog stanovništva, a plan je da do kraja aprila barem 40 odsto stanovnika primi prvu dozu, izjavila je danas premiejrka Ana Brnabić.

To znači da bismo ubrzo imali i 40 odsto stanovnika potpuno zaštićenih i drugom dozom, rekla je Brnabić za TV Pink.

Imamo i 1.039.000 revakcinisanih građana ili 18 odsto punoletnih stanovnika, rekla je Brnabić i najavila da u ponedeljak stiže 106.470 doza Fajzer vakcina i 500.000 Sinofarm cepiva.

Večeras, dodala je Brnabić, stiže i 57.600 doza AstraZeneka vakcina iz Kovaks programa.

Razumem da je ljudima svega dosta, ali uvek moramo da razmišljamo da se mora brinuti o medicinskim radnicima, koji su pod ogromnim pritiskom, predočila je Brnabić.

Važne su mere zbog njih, rekla je ona i dodala: “Da nismo imali vakcine, brz i kontrolisan proces imunizacije i mere, koje su neuporedivo blaže nego u drugim zemljma, imali bismo više od 10.000 zaraženih dnevno.

Brnabić je najavila da  će u 16 sati biti održana sednica Kriznog štaba, a da će ona pre toga razgovarati sa medicinskim delom o eventualnom popuštanju nekih mera.

Videćemo, obratićemo se javnosti posle sednice. Ja ću saslušati naše lekare i videćemo da pokušamo da nađemo balans. Trudiću se da još malo relaksiramo mere, rekla je premijerka.

Ne smemo da ugrozimo trenutnu epidemiološku situaciju, upozorila je Brnabić.

Ona je objasnila da se rade dodatne analize i kao primer navela praćenje vakcinacije u Požarevcu i Smederevu.

U Požarevcu stagnira broj obolelih i pod kontrolom je, dok u Smederevu, nažalost, raste, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da Srbija želi da pomogne i građanima regiona, navodeći da je u četvrtak poslato 20.000 doza Sputnjik V Severnoj Makeodniji, a za dve nedelje će im stići još 20.000 doza.

Mi ne možemo biti bezbedni, ako komšije i prijatelji nisu bezbedni, rekla je Brnabić.

Ona je ukazala i da su strašne klevete na račun Srbije da je davala vakcine ljudima iz regiona, jer im ističe rok.

Brnabić je ocenila da su se u Beogradu vakcinisali uglavnom strani državljani koji ulažu u Srbiju.

Komentarišući privođenje antivaksera, Brnabić je rekla da je najvažnija tema vakcinacije i ljudi s tim ne smeju da se igraju, da šire lažne vesti i paniku.

To je tema koja se na poslednjoj sednici Skupštine Srbije pokrenula i kao Vlada Srbije mi smo saslušali poslanike i krenuli smo u kampanju. Ako je jedna osoba koja razmišlja da li da se vakciniše, nije to učinila zbog laži antivaksera, zarazila se i umrla, onda je to krivično delo, naglasila je Brnabić.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare