Do 30. decembra izjašnjavanje osmaka o izboru predmeta za treći test na završnom ispitu

NIŠ

Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine, kao i naredne generacije učenika, izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu. Izjašnjavanje se vrši pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola, kažu u Ministarstvu prosvete, neuke i tehnološkog razvoja.

Izuzetno, a iz objektivnih razloga učenici mogu da promene predmet koji će polagati na trećem testu,  u školi do 1. februara 2023. godine.

                               S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

                             Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta Biologija, Geografije, Istorije, Fizike i Hemije.

                             Nova generacija učenika osmog razreda osnovnih škola polagaće malo izmenjeniji završni ispit, a u planira se izmena kada se rado o trećem testu, sada kombinovanom. Radi se o tome da će mali maturanti umesto na pitanja iz pet predmeta  da biraju između biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. Inače, pitanja iz ovih predmeta su se do sada nalazila u satavu kombinovanog testa koji, bar tako  kažu osmaci, najviše zadavao problema osnovcima koji su u završnom razredu a koji su za ispit morali da se spremaju iz pet predmeta.

                        „Ukoliko dođe do ove promene biće nam lakše jer možemo da izabremo predmet koji nam najviše odgovora i iz tog predmeta se pripremamao. Lakše je učiti samo jedan nego pet predmeta, a sa druge strane nije svako od nas zainteresovan i za istoriju u geografiju ili pak hemiju, biologiju ili fiziku“, kaže učenica jedne osnovne škole u Nišu koja sada polazi u osmi razred.

                           Izemene male mature najavljuju se već nekoliko godina, ali se sve završavalo usmenim najavama. Sada se sa reči prešlo na delo, sve je stavljeno na papir a predlog razmatrao i  Nacionalni prosvetni savet.

                      Ono što ostaje je podatak da će osmaci i dalje rešavati tri testa u tri dana. Ostaje test iz matematike kao i test iz srpskog jezika. Po novom bi se u trećem testu našlo 20 pitanja ali samo iz jednog predmeta.

                                 Predlog novog modela završnog ispita popularnijeg kao mala matura uradio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i dostavio ga nadležnima na zahtev Minsitarstva prosvete, neuke i tehnološkog razvoja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare