Disić : Nova organizacija komora olakšava poslovanje

VRANJE

Usvajanje novog Zakona o privrednim komorama predstavlja početak statusne reforme privrednih komora, smatra generalni direktor „Simpa“ Slađan Disić.

Zakon predviđa da do 30. septembra regionalne privredne komore donesu odluku da se pripoje Republičkoj privrednoj komori.

„To je već učinila Regionalna privredna komora Leskovac. Očekuje se odluka Upravnog odbora Republičke privredne komore o prihvatanju pripajanja, a nakon toga UO Privredne komore Srbije donosi odluku o formiranju Regionalne privredne komore regionalnih centara. Svakako da će RPK Leskovac nastaviti da egzistira kao Regionalna komora Pčinjskog i Jablaničkog okruga, s tim što ovaj zakon dozvoljava da svaki okrug može da osnuje svoju regionalnu privrednu komoru. Dozvoljava i mogućnost da pojedine opštine iz više okruga mogu da naprave jednu komoru“, ističe Disić.

Članarina nije velika i do sada smo plaćali i regionalnoj i republičkoj komori, nastavlja Disić. Ovim zakonom regionalna komora je organizovana na pravi način. Uvedene su i mnoge novine u jedinstven komorski sistem.

„Nedavno je bila prezentacija elektronskog izdavanja dokumenata što je zaista veliki napredak i veliko smanjenje troškova privrednicima. Primera radi, niko iz Vranja ne mora da ide u Beograd u Privrednu komoru da bi dobio uverenje o poreklu imovine ili formular za Rusiju, već ovde može da podnose zahtev i u roku od nekoliko sati, ako je sve u redu, mogu da dobiju izvod za traženi dokument. Sve se završava elektronskim putem, čime se smanjuju i troškovi.

Postoje i druge pogodnosti. Bilo ko od privrednih subjekata može da prati carinsku tarifu, sve propise koji se odnose na spoljno-trgovinsko poslovanje, zatim izmene i dopune pojedinih zakona koji se odnose na naše privredno poslovanje“, zaključuje Disić.

Nova organizacija komorskog sitema će olakšati poslovanje privrednika.

Област са прилозима

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare