I direktor niške ORL klinike u akciji besplatnog pregleda sluha

LESKOVAC

Savet za zdravstvo GrO SNS podržao je akciju besplatnih pregleda sluha za građane i građanke u prostorijama tog odbora u Leskovcu.

Pregled su obavili lekari specijalisti Otorinolaringološkog odeljenja.
Mina Cvetanović, u ime Saveta za zdravstvo, je rekla da briga za zdravlje stanovništva treba da bude jedan od prioriteta svake stranke.


„Zato Savet za zdravstvo SNS-a od osnivanja učestvuje u akcijama koje imaju za cilj prevenciju i dijagnostiku najrazličitijih bolesti. Mi već pune četiri godine pružamo podršku akcijama lekarskih pregleda koje podrazumevaju merenje krvnog pritiska i visine šećera u krvi, određivanja gustine kostiju, ali i brojnim edukativnim tribinama. Nastavićemo da pružamo podršku svim akcijama koje će doprineti poboljšanju zdravstvenog stanja naših sugrađana i stvaranju zdravijeg društva,“rekla je ona.
Prof. dr Miško Živić, profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu i direktor ORL klinike, rekao je da je ovakav vid pregleda jako bitan, jer je prevencija mnogo bolja, nego da se bolest kasnije leči, kada dođe do raznih komplikacija.
„Moram da napomenem da su zahvaljujući Ministarstvu zdravlja sva 54 bolnička porodilšta u Srbiji, a tu ubrajam i one na Kosovu i Metohiji, dobili aparat za neonatalni slušni skrining. To znači da imamo mogućnost da otkrijemo oštećenje sluha odmah u dobu nakon porođaja. Planiramo da nabavimo još nekoliko ovakvih aparata za slučaj da se pokvari neki od onih u upotrebi. Tako bi napravili nacionalnu strategiju za slušni skrinig. To je jako bitno, jer što se pre otkrije problem kod takve dece, ona će brže ući u program rehabilitacije sluha i govora, čime bi im se omogućio normalniji život.“


Dr Vladimir Marković, načelnik službe za ORL Opšte bolnice u Leskovcu, rekao je da će čitava ova akcija biti isplativa i imati rezona ako se nađe makar jedan pacijent kome treba neka ozbiljnija pomoć.
„Iz tog razloga moraju ovakve akcije biti češće, otprilike na tri meseca. Mislim da je ovo samo početak ozbiljnog preventivnog rada koji ćemo mi sprovesti.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare