DIPLOMATA POMAGAO TRGOVCIMA LJUDIMA

Zbog sumnje da je članovima organizovane kriminalne grupe poznatije kao “zenički klan”, koji vodi porodica Hamidović, izdavao pasoše za žrtve trgovine ljudima, u Sarajevu je uhapšen savetnik ambasadora BiH u Francuskoj Velid Hamdičević. On je osumnjičen da im je pasoše “prodavao po ceni od 500 do 1.200 evra po osobi, saznaju “Vesti”.

Koristio svoj položaj da idaje dokumenta BiH

Pravosudne institucije nisu želele da otkriju ime uhapšenog diplomate, ali “Vesti” nezvanično saznaju da je u pitanju Hamdičević. On je priveden u nastavku akcije CD u kojoj je pre 15 dana uhapšeno desetak osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima i organizovanje lanca džeparoša, uglavnom maloletnika iz BiH, koje su prisiljavani na krađe po Parizu.

Podsetimo, “Vesti” su nedavno objavile da je u ovaj organizovani džeparoški lanac bilo uključeno na desetine maloletnika od kojih su neki bili zatočeni u jednoj kući nadomak Zenice. Procenjuje se da su ta deca izdžeparila i isprosila najmanje dva miliona evra za svoje “gazde”.

– Radeći konzularne poslove pri Ambasadi BiH u Parizu osumnjičeni je počinio nekoliko krivičnih dela, tako što je članovima kriminalne grupe nezakonito izdavao pasoše za žrtve trgovine ljudima. Te usluge je naplaćivao u iznosu od 500 do 1.200 evra, čime je počinio krivična dela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, primanje dara, falsifikovanje službene isprave, trgovina ljudima i drugo – rekla je portparolka SIPA Kristina Jozić.

Prema nezvaničnim informacijama, Hamdičević je ranije radio u zeničkoj policiji, pa se pretpostavlja da veza sa klanom Hamidovića potiče iz tog perioda.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak najavio je juče da će, nakon zvaničnog obaveštenja Tužilaštva BiH o hapšenju službenika ovog ministarstva, započeti procedura za njegovu suspenziju.

– Najveći broj naših diplomata i službenika radi svoj posao časno i pošteno. Zato svi pojedinačni slučajevi korupcije i zloupotrebe moraju i biće sankcionisani – rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Držali 500 robova

“Vesti” su ranije objavile da je grupa iz Zenice vrbovala Romkinje iz BiH i obećavala im bolji život, ako stupe u vanbračnu zajednicu sa članovima klana. Nakon toga su ih organizovano slali u Francusku i još neke zapadne zemlje. Pretili su im zlostavljanjem, primorali da džepare i prose po ulicama velikih gradova. Nezvanične informacije govore da je klan u proteklih 10 godina, na ovaj način, bukvalno kao robove držao oko 500 ljudi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare