Dimitrijević pisao UNS-u i NUNS-u: V. Novosti ugrozile bezbednost sveštenstva SPC i Srba na KiM

BEOGRAD

Glavni urednik Radio Goraždevca kod Peći Darko Dimitrijević poslao je pisma Udruženju novinara Srbije i Nezavisnom udruženju novinara Srbija skrećući pažnju javnosti i upozoravajući na to da je pisanjem pojedinih beogradskih medija ugrožena bezbednost Srba, sveštenstva, novinara i medijskih radnika na КiM.

Ukazao je na dva nedavna teksta koja su objavljena u Večernjim novostima: „EKSKLUZIVNI SNIMAK: Srpski sveštenik skinuo albansku zastavu koja na Košarama stoji od 1999. godine (VIDEO)“ i „ALBANSKA OSVETA ZBOG SKIDANjA ZASTAVE: Teroristi došli na Košare, a ono što su uradili je uvreda za sve srpske žrtve! (VIDEO)“.

Upravo su ovi tekstovi bili povod za seriju negativnih vesti u kosovskoj štampi i reakciju javnosti.

Darko Dimitrijević je glavni i odgovorni urednik radija „Goraždevac“ na Kosovu i Metohiji. Živi i radi u istoimenom metohijskom mestu.

UNS je pismo preneo u celosti, bez svog komentara ili reakcije:

„Poštovane kolege, kao neko ko živi i radi u Metohiji, zanima me da li ćete reagovati na pisanje medija o ovim ‘patriotama na baterije’, čije su objave na društvenim mrežama preneli neki beogradski listovi?

Zbog takvih tekstova trpimo mi, ne samo medijski radnici, nego čitav naš narod koji živi na КiM i sveštenstvo SPC.

Gde je u svemu ovome etički kodeks, osuđujete li pisanje V. Novosti, koje ovakvim tekstovima direktno ugrožavaju naše živote i bezbednost?

Da li smatrate da udruženja treba javno da reaguju, ili smo i mi osuđeni na to da reagujemo na vaše nereagovanje putem Fejsbuka, a u nadi da podstaknemo vašu reakciju?

U ime nas iz Radio Goraždevca, koji su članovi UNS-a, Darko Dimitrijević, gl.i odg. urednik“.

U naknadnom komentaru za KoSSev Dimitrijević kaže da iako je od početka svog rada član UNS-a, smatra da je po ovom pitanju neophodno bilo da se obrati predsednicima oba udruženja koja su reprezentativna, ali i da reakciju NUNS-a „nije ni očekivao“.

Sa druge strane, izražava žaljenje što je umesto reakcije UNS-a danas objavljeno samo njegovo pismo.

„Podsetiću na to da ono što sam naveo u pismu nije komedija, već jezik u medijima koji ugrožava opšti javni interes i pre svega bezbednost svih Srba koji žive u Metohiji, te zato treba da reaguje novinarsko udruženje“, kazao je.

Večernje novosti su prethodnih dana objavile navodne ekskluzivne snimke sa tvrdnjama da je srpski sveštenik koji je „iz okoline Beograda“, došao na Kosovo za Miholjdanske zadušnice i skinuo albansku zastavu na Košarama, a odmah potom i ono što su sublimirali kao „osvetu“ iz Prištine: „Albanski teroristi su juče, na istom mestu, postavili dve albanske zastave, dok je tzv. kosovska policija najavila da će pokrenuti istragu i podneti tužbu protiv srpskog sveštenika“.

Video sadržaj u Večernjim Novostima objavljen je, međutim, pošto je u javnosti prethodno obelodanjena druga vest – da su srpski predstavnici sa članovima kosovske komisije za nestala lica boravili na Košarama tragajući za telima 7 poginulih srpskih vojnika.

(Pojedini) urednici beogradskih medija da ne raspiruju etničku mržnju

„Ne krivim, niti pravdam osobe koje su bile na Košarama i radile to što su uradile pa pobegle u centralnu Srbiju, to je njihov život. Smatram da su kolege koje su to objavile na takav način pogrešile i to tvrdim javno. Ja samo smatram da tako interpretiranim sadržajima nije mesto u medijima i pitam šta je poenta toga? Prema mom mišljenju, to služi jedino senzacionalizmu i prodaji tiraža novina koje su to objavile, dok Srbi koji su i posle toga ostali da žive po selima i crkvama u Metohiji predstavljaju koleteralnu štetu nečijeg pisanja zarad većeg tiraža. Takav tekst ne pomaže nikome, pa ni nama koji smo i nakon toga pored svih stradanja ostali da živimo ovde“, naveo je Dimitrijević za KoSSev.

On kaže da je razgovarao sam sa nekim od sveštenika koji žive u gradovima u kojima više nema srpskog stanovništva.

„Zbog objave u Novostima, ti sveštenici se sada plaše za svoju bezbednost jer nose istu onakvu mantiju kao (navodni) sveštenik koji je došao iz Beograda jer neko može, u najmanju ruku da ih kamenuje ili napadne“.

Dimitrijević istovremeno otkriva da je umesto plana da sa porodicom slobodno vreme ove nedelje provede u Visokim Dečanima, gde inače često odlaze na liturgiju, sada odustao jer vozi auto sa srpskim tablicama i ne želi da ugrozi bezbednost svoje dece.

Nakon svega urednicima beogradskih medija bih poručio da pre nego pošalju novinare na Kosovo, kontaktiraju bilo koga od mojih kolega koji ovde žive i rade jer je to jedini način da shvate dimenzije života, rada i borbe za svoja prava na Kosovu i Metohiji, a ne da raspiruju međuetničke tenzije

O. Sava Janjić: Ovakvim neodgovornim ponašanjem se odmaže onima koji su ostali

I arhimandrit Visokih Dečana otac Sava Janjić reagovao je ranije ove nedelje istim povodom. Saopštio je da navodno svešteno lice koje je prema video klipu objavljenom na društvenim mrežama išlo na Кošare, nema nikakve veze sa Eparhijom raško-prizrenskom, i u ime eparhije Raško-prizrenske se ogradio od svake aktivnosti koja na bilo koji način ugrožava odnose među etničkim i verskim zajednicama.

„Za sve naše postradale redovno se molimo u hramovima, a posebno za mladost koja je izginula u vihoru rata“, podsetio je iguman.

„Neodgovorno ponašanje pojedinaca koji dolaze na Кosovo i Metohiju samo da bi snimali senzacionalističke video materijale, nanosi štetu pre svega našem narodu koji je ovde ostao da živi. Iskreno se nadamo da nam oni koji već ne mogu pružiti pomoć, makar ne odmažu neodgovornim ponašanjem“, naveo je.

Istovremeno je poručio da su mediji koji daju pažnju „ovom fejsbuk-egzibicionizmu pojedinaca, koji nemaju osećaja za druge, jednako neodgovorni“.

„Srbi koji su ostali na КiM 20 godina plaćaju cenu ‘herojstva’ onih, ne koji su sami postradali braneći svoje ili hrabro ostali na svojim ognjištima, već onih koji su nanosili patnju drugima, a potom pobegli i proglasili pobedu“ – poručio je arhimandrit.

Mediji u Prištini: „Pretvarali se da su američki novinari“, „agenti BIA“

U međuvremenu, tokom nedelje, kosovski mediji su imali desetine napisa o ovom događaju, uz više spekulacija i reakcija političara. „Skandalozno – srpski sveštenik uklonio zastavu OVK koja je na Košarama od 1999“, jedan je od tipičnih naslova.

„Srbi koji su uklonili albansku zastavu na Košarama, predstavili su se u Juniku kao američki novinari i oni su ih toplo dočekali i sa poštovanjem“, objavljeno je na portalu Syri.net. U ovom tekstu se navodi da je „moguće da je video snimljen onda kada je Ram Manaj sa srpskim zvaničnicima boravio na Košarama kako bi pronašli ostatke nekoliko srpskih vojnika koji su tamo sahranjeni“.

Štaviše, na nekim portalima objavljena je i fotografija navodnih „agenata BIA“, koji su, predstavljajući se kao američki novinari, „uklonili“ ovu zastavu. „Ekskluzivno: Ovo su dva agenta BIA koji su se prerušili u američke novinare, tražeći potencijalne grobnice u Juniku i Košarama“, piše portal Arbresh.info, uz fotografiju.

Video materijal sa Košara je inače objavljen gotovo neposredno nakon prethodne vesti koju je u jednoj emisiji na T7, otkrio Ram (Ramë) Manaj iz Komisije za nestala lica, koji je i Hotijev savetnik, kazavši da je srpska delegacija 6. oktobra boravila na Košarama kako bi tragala za telima vojnika poginulih tokom rata na Kosovu i da su oni bili sa tom srpskom delegacijom.

„Oni su na Košarama tražili tela 7 srpskih vojnika poginulih u ratu. Prema informacijama i nekim fotografijama sa satelita, bili smo i videli teren, sada se očekuje – jedno po jedno, da ponudimo pristup tim mestima na kojima se eventualno nalaze njihova tela“, rekao je Manaj u emisiji na T7 7. oktobra.

Nakon medijskog izveštavanja, Kosovska policija je čak izvršila i uviđaj na Košarama gde su, kako su naveli u dnevnom izveštaju, pronašli i zaplenili flašu vina, dok je, kako se navodi, nacionalna zastava Albanije bila netaknuta, na mestu na kom se i nalazila.

Izvor : Cenzolovka

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare