„Devojke koje menjaju sve(t)“

NIŠ

       Kancelarija za mlade Grada Niša, u saradnji sa Sigurnom kućom za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i Naučno – tehnološkim parkom u Nišu, organizuje konferenciju „Devojke koje menjaju sve(t)“. Kako sami organizatori ističu, osnovni cilj konferencije je osnaživanje mladih žena da istraju u izazovima, ali i skretanje pažnje na prisutne probleme.

      „Kroz ovu konferenciju želimo da osnažimo mlade žene, ono što je takođe važno jeste to da želimo da javnosti predstavimo prave liderke i da neke druge mlade žene motivišemo da krenu stopama naših govornica. Jako je važno da sve one znaju da smo svi uz njih i da smo tu da zajedno prevazilazimo izazove. Rodna ravnopravnost je važna, ali ne samo na papiru, važno je da ono što je napisano i primenjujemo“, kazao je Jovan Milić, ispred Kancelarije za mlade Grada Niša.

     U okviru konferencije održaće se dva panela i motivaciono predavanje iznenađenja. U okviru prvog panela „Kako ostvariti svoje snove?“, govoriće uspešne mlade žene, dok će u okviru drugog panela „Kako sprečiti nasilje nad ženama?“ govoriti Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu, Marija Gojković, književnica, Snežana Lazić, novinarka RTV Belle Amie,  ali i predstavnice Psihološkog savetovališta za studente.

    „Veoma je važno da od početka obrazovanja devojčice znaju da mogu da se ostvare u bilo kojoj oblasti rada za koju se odluče, da ne odustaju od svojih snova, već da se znanjem i uspehom bore protiv stereotipa i nametnutih rodnih predrasuda“, izjavila je direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić.

    “Brojne su devojke iz našeg grada čijim se uspesima ponosimo. Zadatak svih nas je i da pojačamo napore u borbi protiv nasilja nad ženama, da žrtvama pružimo podršku, da im verujemo. Zato je važna edukacija i da više govorimo o tome, da ih ohrabrimo da ako trpe bilo koji vid nasilja to prijave i zatraže pomoć i zaštitu”, dodala je Šćekić.

     Ulaz na konferenciju je slobodan uz prethodnu prijavu na mejl adresu: kzm.nis@gmail.com ili na sajtu.

     „Beskrajno smo zahvalni gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski i svim ostalim damama, koje su nas podržale u ovoj misiji. Verujemo da će njihova obraćanja biti veoma inspirativna i da će značiti pre svega mladim ženama. Složićete se da su one te koje menjaju sve(t) i znajte da im nije lako u tome i da im mi mladići ponekad zadajemo previše problema“, ističe Jovan Milić.

    Paralelno sa održavanjem konferencije u holu Naučno – tehnološkog parka biće održan i mini sajam, gde će biti predstavljeni unikatni proizvodi koje proizvode žene iz Niša.

    Među govornicima ovogodišnje konferencije, pominju se i  Jelena Zdravković, jedna od najboljih studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i devojka koja je predstavljala Srbiju na Svetskoj olimpijadi iz robotike, Ana Mitić, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“ i mlada devojka koja je sa samo 6 godina postala član Društva matematičara Srbije, Ana Ilić, devojka koja inspiriše i motiviše celokupno društvo, dobitnica brojnih nagrada, uključujući i nagradu „Crni biser“, autorka velikog broja knjiga, Jelena Dimitrijević, čuvena modna dizajnerka iz Niša i druge.

    U sklopu svečanog otvaranja konferencije nastupiće Ženski akademski hor SKC-a. Velika konferencija „Devojke koje menjaju sve(t)“, održava se u petak, 16. jula od 10 u svečanoj Sali Naučno – tehnološkog parka u Nišu. Ulaz na događaj je slobodan, ali usled trenutne epidemiološke situacije prijavljivanje za učešće je obavezno na mejl adresu: kzm.nis@gmail.com ili na sajtu Kancelarije za mlade Grada Niša.

     Za sve one koji ne budu bili u prilici da posete događaj, obezbeđen je direktan prenos na digitalnim platformama Kancelarije za mlade Grada Niša.

    Paralelno sa održavanjem konferencije u holu Naučno – tehnološkog parka biće održan i mini sajam, gde će biti predstavljeni unikatni proizvodi koje proizvode dame iz Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare