Devojčice se izgubile nedaleko od Niške Banje, spasili ih požrtvovani vatrogasci

NIŠ

                              Pripadnici Vatrogasno spasilačkih jednica uz asistenciju niške policije, spasili su  dve tinejdžerke koje su se izgubile na području brda Koritnjak nedaleko od Niške Banje. Spasilačke ekipe su stigle do njih zahvaljujući njihovoj dovitljivosti i vatrogascima su poslale lokaciju gde se nalaze.Devojčice uzrasta trinaest i četrnaest godina iz samo njima znanih razloga, skrenule su sa pešačke staze i odlutale u nepristupačni deo brda i više nisu mogle nazad. Kada su shvatile da same ne mogu da pronađu put do poznatog terena pozvale su u pomoć vatrogasce.

                           Milan Đorđević, vođa vatrogasno-spasilačkog odeljenja  koji je rukovodio spasilačkom akcijom,  kaže da su oko 20:30 sati dobili telefonski poziv od devojčica.

                         “Bile su uplašene, plakale su i molile da dođemo po njih. Kazale su da ne znaju gde se nalaze, da su u blizini neke velike stene i da nemaju drugi orijentir koji bi omogućio da ih precizno lociramo. Dao sam im broj mog mobilnog telefona i rekao im da mi pošalju lokaciju, one su iskoristile Google aplikaciju, šerovale je i poslale mi link pa smo odmah krenuli ka Niškoj Banji. Neprestano smo sa njima bili na vezi, smirivali smo ih, govorili smo im da je važno da su nepovređene i da ćemo uskoro doći do njih”, opisuje Đorđević spasilačku akciju.

                     Ispostavilo se da su deca samo kilometar od hotela „Zelengora“, ali da je zbog karakteristika terena, do njih bilo veoma teško doći.

                     “To područje je veoma strmo, a kretanje otežava i to što je zemljana površina prekrivena lišćem i prašinom pa je bilo veoma klizavo. One su se popele na tu liticu i više nisu mogle ni gore niti dole. Dozivali smo ih, a one su uključivale bliceve na telefonima, što nam je omogućilo da ih lociramo. Kad su nas videle, ponovo su se rasplakale, ali od radosti. Kazao sam im : “Deco, šta radite ovde u ovo doba?”; Ja sam jednu uzeo u ruke, a moj kolega drugu i spustili smo ih dole, gde su bili policija i roditelji jedne od devojčica”,  priča Đorđević.

                        Marija Ranđelović, oficir odeljenja policije u PU Niš objašnjava da su na poziv vatrogasaca tri policajca otišla u Nišku Banju i sve vreme bila uz zabrinute roditelje.

                         “Kad su deca sišla, sa njima smo obavili razgovor i ustanovili da se nije dogodilo ništa što bi zahtevalo našu intervenciju, pa su tinejdžerke otišle kućama”, kazala je Ranđelović.

                           Vladica A. otac jedne od devojčica koje su mimo svoje volje ostale na brdu, izrazio je zahvalnost spasiocima.

                            “Nismo ni znali šta im se desilo dok nas vatrogasci nisu pozvali i obavestili nas da su tražile pomoć. Mnogo smo bili zabrinuti. Kada smo ih čuli telefonom, bilo nam je lakše, ali smo odahnuli tek kada smo ih videli u rukama vatrogasaca”, kazao je Vladica.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare