Devetogodišnja Nina Valčić iz Vlasotinca osvojila prvo mesto

VLASOTINCE

Na ovogodišnjem beogradskom festivalu “Minja Subota” učestvovala je i devetogodišnja Nina Valčić iz Vlasotinca i osvojila prvo mesto. Prvi festival je pokrenut sa idejom da se sačuva dragoceno muzičko nasleđe koje je Minja Subota ostavio deci a organizovao je Dečji kulturni centar Beograd u saradnji sa Fondacijom “Minja Subota”.
Festival je namenjen deci, vokalnim solistima iz Srbije i dijaspore. Deca su preko viber platforme na konkurs slala po dve pesme, jednu čiji je autor Minja Subota i drugu, po svom izboru. Na ovom takmičenju učestvovalo je stotinak dece iz Srbije i dijaspore, uzrasta od pet do 14 godina.
U Dečjem kulturnom centru Beograd, na velikoj sceni „Donka Špiček“, a na dan rođenja jednog od naših najznačajnih muzičkih stvaralaca za decu – Milana Minje Subote, održano je završno veče festivala na kome su podeljene nagrade pobednicima u pet uzrasnih kategorija.
Nina Valčić se takmičila u kategoriji trećeg i četvrtog razreda. Ona je, kako su propozicije takmičenja i zahtevale, otpevala pesmu Minje Subote „Deca su ukras sveta“, dok se za pesmu po svom izboru opredelila za „Tata kupi mi auto“ i osvojila 98 od mogućih 100 poena.
Nina Valčić je muzički izuzetno talentovana devojčica. Pored toga što pohađa treći razred Osnovne škole „8. oktobar“, ona pohađa i prvi razred niže muzičke škole „Stanislav Binički“, u izdvojenom odeljenju u Vlasotincu, na odseku klavira. Iza sebe već ima brojne nastupe na školskim priredbama i festivalima. Ona potiče iz ugledne muzičke porodice, a raskošni glas je nasledila od mame Milice. Ovo nije njena prva nagrada. Nedavno je na Dečjem etno festivalu „Anđeoski glas“ u Vlasotincu osvojila prvo mesto u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda. Nina se za takmičenje prijavila po nagovoru učiteljice Biljane Miltenović.
Iz Beograda, sa završne večeri festivala, Nina se vratila prepuna lepih utisaka nakon druženja sa najvećim imenima koji se bave pedagoškim muzičkim radom u Srbiji.
Pored pobednika festivala, u programu je učestvovao Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, Hor “Čarolija”, Tijana Dapčević, Ivana Peters, Predrag Vuković Peđolino i Leontina Vukomanović, tako da su najbolji na ovom takmičenju bili u prilici da scenu podele sa svojim idolima.
Program su uveličali pesnici Ljubivoje Ršumović, Tode Nikoletić i Slobodan Stanišić, koji su se sa Minjom Subotom decenijama družili i zajedno stvarali za decu.
Po rečima organizatora, cilj festivala je da se sačuva zaostavština istaknutog autora za decu, da se deca podstaknu da pevaju dečje pesme koje poseduju dragocene vaspitne i estetske vrednosti, da se neguje pedagoški pristup muziciranju, gde deca pevaju slobodno i neforsirano.
Selekciona komisija ocenjivala je tačno intoniranje melodije, izražajnost interpretacije i kvalitet glasa, a članovi žirija festivala bile su : Leontina Vukomanović, urednica festivala, Snežana Despotović, muzička urednica festivala, Mirjana Miličić Prokić, muzički pedagog i mr Nevena Ivanović, dirigent Hora DKCB.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare