Devetnaest godina od početka ulaska snaga bezbednosti u Kopnenu zonu bezbednosti i ubistva komandanta Lešija

BUJANOVAC

Navršilo se 19 godina od početka povratka srpskih snaga u Kopnenu zonu bezbednosti i pogibije Ridvana Ćazimija zvanog Komandant Leši, šefa pregovračkog tima ispred Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca sa članovima radašnjeg Koordinaciono tela i uz medjunarodno posredovanje.

Danas su predstavnici Albanaca obišli Lešijev grob na lokalnom groblju u Velikom Trnovcu i spomen sobu pored fudbalskog igrališta u ovom najvećem albanskom selu u Srbiji.

Ridvan Ćazimi je ubijen 24. maja 2002. godine kada je počeo ulazak Združenih snaga bezbednosti u Kopnenu zonu bezbednosti, čime je i praktično završen oružani sukob u ovoj zoni u Bujanovcu i Preševu.

Ćazimi se nalazio na brdu Guri Gata , kod Velikog Trnovca, kada je ubijen.

Novinarima je tog dana u Press centru Koordinacionog tela za opštine BUjanovca, Preševo i Medvedja, rečeno da se radi, zapravo, o nesrećnom slučaju i da je pucano zato što , prema ranije postignutom dogovoru, na tom mestu nije trebalo da budu pripadnici OVPMB prilikom ulaska Združenih snaga bezbednosti.

Tadašnji predsednik Koordinacionog tela Nebojša Čović je izrazio žaljenje zbog ovog dogadjaja , koje je više puta ponavljao i kasnije.

Oni koji su tog popodneva bili na ulici ili u opštini Bujanovac znaju kolika je , zapravo, bila napetost posle njegovog ubistva.

Pogibija Ćazimija je pretila da izazove incidente i prekine proces mirnog razoružanja OVPMB i ulaska Združenih snaga bezbednosti u KZB ali je, uz posrednovanje medjunarodne zajednice, ipak sve završeno na miran naćin .

Ćazimi je bio šef pregovaračke delegacije OVPMB u svim razgovorima sa predstavnicima tada Savezne Republike Jugoslavije i medjunarodnim posrednicima.

Predvodio je i sam početak razgovora u školi u selu Lučane , koji je usledio posle prvog susreta komandanata OVPMB, predstavnika Koordinacionog tela i medjunarodnih posrednika u šatoru na administrativnom prelazu Merdare kod Kuršumlije.

Bio je jedan od komandanata OVPMB koji se zalagao za pregovore i takav način rešavanja problema.

Bio je zadužen za sektor Centar OVPMB koji je obuhvatao sela Breznicu, Mali i Veliki Trnovac, Dobrosin, Končulj i Lučane , što je, zapravo , oblast oko regionalnog puta Bujanovac – Gnjilane koja je bila veoma važna i za ulazak Srba iz Kosovskog Pomoravlja u Srbiju.

Pred kraj sukoba rekao je da će poslednji predati oružje, ali da će ga ipak predati.

Upozorio je i da će OVPMB žestoko odgovoriti na svaku provokaciju od strane Združenih snaga prilikom ulaska u Kopnenu zonu bezbednosti.

U okviru plana za povratak Vojske Jugoslavije u Kopnenu zonu bezbednosti, komandanti OVPMB Šefket Musliju, Ridvan Ćazimi-Leši i Mustafa Šaćiri su 21. maja u Končulju, u prisustvu Šona Salivena, šefa kancelarije NATO-a za Jugoslaviju, potpisali sporazum o mirnoj predaji oružja OVPMB.

To je, zapravo, Končuljski sporazum na koji se Albanci pozivaju svih ovih godina, kao na ključni dokument za rešavanje problema a koji predstavnici države nikada nisu potpisali.

Na ulazu u Veliki Trnovac Albanci su mu podigli monumentalni spomenik Ćazimiju 2002. godine na koji su postavljene i albanske zastave.

U njegovu čast svake godine se održava četvorodnevna manifestacija Dani komandanta Lešija.

U rodnom Velikom Trnovcu otvoren je muzej koji je otvoren 2012. godine a koji su podigli lokalni Albanci uz pomoć albanske dijaspore.

U njemu se nalaze lične stvari Ćazimija: fotografije, uniforma, oružje kao i džip u kome je ubijen.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x