DEVETI “THINK TANK TOWN” KNJIŽEVNOST I MIT

Deveti Festival književnosti „Think Tank Town“ :  „Književnost i mit“!!!

Festival književnosti „Think Tank Town“ doživeće ove godine svoje deveto izdanje(Leskovac, 1-3. oktobar 2015).  Uprkods upornom odbijanju gradskih vlasti, već treću godinu, da podrže najznačajniji nekomercijalni književni festival na Balkanu, Leskovac će ponovo biti prestonica književnosti, kao i svakog prvog četvrtka u oktobru.

Festival otvara Vida Ognjenović, književnica i dramaturškinja, a specijalni gosti festivala su Dubravka Stojanović, Ivan Čolović, Jovica Stojanović, Goran Karanović , i mnogi drugi, a festival, po starom dobrom običaju, zatvara Ljubomir Živkov, „udarnik demitologizacije“.

U okviru programa „festivalsko izdavaštvo“ biće predstavljeno izdanje IV kola, „Putujuće priče“ Pola Buržea, u prevodu pokojnog Dragana Tasića, a biće najavljena i knjiga intervjua Dragana Stošića, naslovljena kao „Život na tuđim aerodromima“, planirana za V kolo ove vredne biblioteke. U programu „jubileji“ predstaviće se zaječarski Festival mladih pesnika, koji je ove godine doživeo trideseto izdanje, a gost festival je „Dani književnog kluba MOSTAR“, inače pobratimski festival.

U muzičkom delu programa nastupa gitarski duo „Praćka & Palačinka“ (Aleksandar Stojanović i Petar Pešić), „Stringart Trio“,  vokalna grupa „Libero“, „Unique String Quartet“, i kao poslastica, kompozitor Sanel Marić Mara iz Mostara.

„Želja nam je da pokažemo da književnost još uvek razmišlja svojom glavom“ – kaže Saša Stojanović, osnivač i direktor festivala – „ i da je demitologizacija postojećih mitova i pravo i obaveza svakog mislećeg čoveka. Društvo koje proganja umetnike a rijalitije uzdiže na pijedestal „kulture“ nije samo bolesno društvo, to je društvo koje i egzistira još samo na lažnim mitovima!“
Generalni pokrovitelji ove manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Srbije, časopis za Balkan „Think Tank“ i apoteke „Benefarm“ iz Leskovca.

 

Think tank program.c 1

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
zamena teza
zamena teza
8 godine pre

Ko ovoga proganja? Koliko se gradjani razumeju on je taj što proganja političare, jer nije umetnik, nego zavisnik od finansija politike, pa ih češće zapljuvuje. A vidimo i koja novinarka ga podržava, pa šta ćeš više i lepše i umetničkije od takve nerijalliti podrške? Za umetnost je dovoljno da se pravi udruže, ne većina.