Deveti Dani vodenice u Vučju

U organizaciji Doma kulture Vučje u kanjonu reke Vučjanke deveti put je organizovana tradicionalna manifestacije „Dani vodenice“. Okupljeni su imali priliku da uživaju u prigodnom kulturno-umetničkom programu, te da prate i degustiraju kulinarske specijalitete od najfinijeg brašna koje se na tradicionalan način melje u ovim vekovima starim objektima.

Direktor Doma kulture u Vučju Bratislav Stanisavljević naglašava da se ova manifestacija organizuje da bi se sačuvala tradicija, arhitektura vodenica i tradicionalna jela.

„Vučjanka kao biser Vučja svojom snagom i kamen svojom težinom melju žito i tako dobijamo naše tradicionalno jelo proju, kačamak. Nekad je Vučje imalo 18 vodenica u radu, trenutno rade njih pet, a zahvaljujući podršci grada i ličnom angažovanju gradonačelnika svake godine obnavljamo po jednu vodenicu i stavljamo je u pogon.“

Aleksandra Đorđević, članica Gradskog veća, otvarajući manifestaciju poziva da se čuvaju ove ove građevine jer se tako čuvaju i neguju lokalne vrednosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare