Devedeset godina od otkrića tajanstvene statue žene u niškoj tvrđavi

NIŠ

Jedinstvena ranovizantijska mermerna statua žene u stojećem stavu i prirodnoj veličini, kakve su postavljane na gradskim trgovima na mesta rezervisana za careve i carice, nalazi se u niškoj Tvrđavi. Nema Nišlije koji nije prošao pored nje.

” Jedinstvena forumska mermerna statua, možda ranovizantijska „carica“,stoji zaboravljena u niškoj Tvrđavi. Tu na starom gradskom trgu gde je u 6. veku i stajala, iskopali su je saradnici muzeja u Nišu daleke 1931. godine.To je počasno mesto rezervisano za careve i carice. U vizantijskom svetu ovo je jedina u velikoj meri očuvana mermerna statua ranovizantijske „carice“ ili dame iz carskog okruženja. Umesto da se ponosimo što je imamo, ističemo njen značaj i lepotu, da je predstavljamo kao još jedno prepoznatljivo obeležje Niša, mi neznamo šta imamo a jedva da znamo da postoji”, kaže dr Miša Rakocija, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

                   Skulptura je neobičnog i drugačijeg izgleda od najčešćih rimskih statua,što je zbunilo istraživače koji se nisu njome bavili prepustivši je zaboravu.Od 1931. do 2021. godine, njoj nikad nije posvećena pažnja, urađena stilska analiza, datovanje, razmatrano koga predstavlja i gde je stajala. Tako je jedinstvena mermerna statua do danas ostala obavijena velom tajne, grad Niš bez značajnog segmenta svoje kulturne riznice, a turisti bez objašnjenja koga predstavlja ovo izuzetno skulptorsko ostvarenje.

            Upitanju je dobro očuvana ženska figura u prirodnoj veličini od fino uglačanog belog mermera.Statua je bez glave i ruku, obučena u dugu haljinu nadahnuto osmišljenog  kroja sa širokim pojasom i plaštom. Kao takva ne predstavlja antičko božanstvo već svetovnu ženu u savremenoj odeći, kao svedočanstvo kako su se oblačile otmene dame u 6. veku, kakve vidimo na znamenitim mozaicima u Raveni, dodaje dr Miša Rakocija.

            “Zamišljena je kao slobodna statua javnog karaktera,dostojanstvenog stava u otmenoj odeći, otkrivena nedaleko od gradskog trga gde su se ukršale rimska i vizantijska ulica iz 5-6. veka. Sve ukazuje da predstavlja ličnost veoma visokog ranga u carskoj hijerarhiji 6. veka i Justinijanove epohe. Ovakve ranovizantijske skulpture su izuzetno retke i teško je upotpunosti biti siguran u njen identitet, ali ima dovoljno razloga da verujemo da je upitanju forumska statua nepoznate ranovizantijske carice, ili je bila pripadnik carske porodice, kakve su stajalei u drugim gradovima toga vremena. Setimo se svima znanog porteta Eufemije (Teodora) koja je stajala na forumu u utvrđenjukod obližnjeg Balajnca. Nema razloga da tako ne bude i na forumu mnogo većeg i značajnijeg ranovizantijskog Naisosa, kako se tada zvao.Dva veka ranije na niškog gradskom trgu stajala je statua tetrarha a potom Konstantina Velikog, koju je u 6. veku zamenila statua „carice“, objašnjava dr Miša Rakocija.

            Zahvaljujući bližem definisanju ovog skulptorskog dela, možemo tačnije sastaviti sliku o urbanom sadržaju ranovizantijskog Naisosa, koji je nedovoljno poznat od imena do izgleda.

                “Kad bi znali sa čime raspolažemo u raskošnoj kulturnoj riznici Niša, vidno bi se razvio turistički potencijal vezan za ranohrišćansku, vizantijsku i srpsku srednjovekovnu baštinu, koja je kao zaostavština atmosvere posle drugog svetskog ratadecenijama zapostavljana. Po mnogo čemu jedinstvena skulptura vizantijske „carice“ ne nalazi mesto u stručnim katalozima i turističkoj ponudi grada.Sada kada znamo šta imamo, neophodan je konzervatorski tretman ove prelepe mermerne statue da ponovo zasijala nekadašnjim sjajem, čime bi vidno je uvećana turistička ponuda Niša”, smatra naš sagovornik.

                        Prepoznata vizantijska „carica“ doprinosi tačnijem sagledavanju izgleda grada u 6. veku, što treba, između ostalog, uzeti u obzir prilikom radova na obnovi Tvrđave.Posle 90 godine, skulptura kojaje nekada ulepšavala naš grad, treba opet da ga krasi i to sa mesta, kao nekada, koje je svima vidljivo i dostupno.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare