Devedeset godina lista “Vlasina”

VLASOTINCE

 

U Vlasotincu je sinoć otvorena izložba povodom 90 godina od  pojave lista “Vlasina”.

 

Izložba je organizovana u Zavičajnom muzeju koji je smešten u staroj turskoj kuli iz 18. Veka koji je  sinoć  ponovo otvoren za posetioce.

Prvi broj lista Vlasina izašao je 16.septembra 1926.godine, a pokrenuli su ga industrijalac Vojislav S. Popović, vlasnik lista i ekonomista Milorad D. Marjanović, glavni I odgovorni urednik. Zahvaljujući njima,  Vlasotince je dobilo ono što mnogo veće sredine u to vreme nisu imale – novine. Vlasina je bio list za privredu i narodno prosvećenje, kako je tada zapisano. Delio ih je kolporter na ulicama Vlasotinca i uzvikivao „Eve ga naš list Vlasina, gradjani i gradjanke, kupujte ga, tuj će pročitate svašta“.

“Vlasina je imala četiri prekida u radu za ovih 90 godina, ali od maja 1995.kada je peti put obnovljena, izlazi neprekidno, uz veliku podršku lokalne samouprave. Od aprila 2006. list se transformiše u bilten, kako I danas izlazi “, rekla je glavni I odgovorni urednik Vesna Miltenović koja je istakla da je “Vlasina” imala I veliku podršku saradnika, kao I kolega iz drugih, većih redakcija.
vlasotince-vlasina-2

“Ponosni smo na činjenicu da Vlasina, u formi biltena, izlazi i danas pod okriljem Kulturnog centra”,  rekla je direktor ove ustanove Maja Marković.

“Činjenica da je prvi broj „Vlasine“ izašao 1926.godine govori o tome da su napredni ljudi tog vremena razumeli značaj informacije, kao i to koliko je važno da ona stigne do što većeg broja stanovnika vlasotinačkog kraja”,  rekao je opštinski većnik zadužen za kulturu i informisanje Zoran Stamenković.

Šef dopisništva Večernjih novosti u Nišu Daliborka Miljković, koja je prve novinarske korake napravila upravo u lista Vlasina pre dvadesetak godina,  istakla je da je tu stekla osnovu za dalji rad, ali i da pamti nezaboravna druženja u redakciji.
vlasotince-vlasina-1vlasotince-vlasina-4
U zgradi Zavičajnog muzeja izloženi su noviji primerci lista, ali i arhivirana  izdanja prethodnih godina i decenija.

Posetioci su mogli da vide i knjige koje su kao deo izdavačke delatnosti izlazila pod okriljem lista. Ovo je, inače, bio prvi kulturni događaj u Zavičajnom muzeju nakon rekonstrukcije krova i unutrašnjih radova. Muzej će i ubuduće raditi od 7 do 15 sati svakog radnog dana, a po potrebi i najavljenim posetama biće otvoren i u popodnevnim časovima i vikendom, najavila je direktor .

Rekonstrukcija krova i unutrašnjih radova, ovo prvo kulturno dešavanje. Rekonstrukcijom smo zaštitili jedinstveni kulturni spomenik Vlasotinca. Naredne godine očekujemo realizaciju druge i treće faze pomenutog projekta

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Kuma nije dugme!
Kuma nije dugme!
7 godine pre

Lepo. Srećna godišnjica.

Nego ima li neko da zna, pade li celivka među kume?

Magazinsana in corpore sano
Magazinsana in corpore sano
7 godine pre

Baš simpatična ova šefica dopisništva Večernjih iz Niša. 😎