DESETOGODIŠNJI KRISTIJAN IZVADIO KRST

VLASOTINCE

Desetogodišnji Kristijan Pešić pobednik je današnjeg plivanja za krst u Vlasotincu.

On je pobedio u dogovoru sa ostalih  54 učesnika.

Do krsta je  prvi doplivao dvadesetšestogodišnji Milan Stojanović iz Leskovca, poljubio ga i ostavio u reci u kojoj je tempoeratura bila tek dva stepena iznad nule da bi mogao da ga uzme mali Kristijan.

Ova godina i za malog Kristijana predstavlja jubilej – ima 10 godina i deseti put je plivao za časni krst.

Bogojavljensko plivanje i ove godine bilo je najmasovnija manifestacija ove vrste u regionu – i po broju plivača i po broju posetilaca. Procenjeno je da se okupilo oko 5000 gledalaca.

 

Pobednik je dobio zlatnik Zlatare Janković,i svetojovansku ikonu, dar Udruženja poštovalaca Svete Gore Atonske.

Za sve takmičare bile su obezbeđene majce, publikacije o Vlasotincu i svečani ručak. Udruženje Vlasotinčana iz Beograda darivalo je najmlađeg i najstarijeg učesnika.

*Vlasotince i Vlasina su ove godine, deseti put, mesto sa koga šaljemo lepu sliku o, sada već nadaleko čuvenoj,  manifestaciji Plivanje za časni krst. Ona je postala jedan od zaštitnih znakova Vlasotinca, a broj učesnika iz godine u godinu potvrđuje da je plivanje u Vlasini, u odnosu na druga mesta u okruženju, gde se takođe pliva za krst, najpopularnije. Nastavićemo da negujemo ovu pravoslavnu tradiciju, kao što ćemo nastaviti da negujemo i Pihtijadu, podržavajući tako naše domaćice u očuvanju tradicionalnih srpskih jela*, rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

U okviru Pihtijade, kao prateće manifestacije plivanja za krst, najbolje pihtije, po oceni žirija, spremila je Verica Cvetković.

 

Verica Cvetković

Druga je bila Snežana Daskalović, a treće mesto osvojile su pihtije Davida Dojčinovića.

Temperatura vazduha u Vlasotincu bila je danas minus pet, a vode dva stepena.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare