Deseti samit fotografa eks Jugoslavije

LESKOVAC

U Leskovačkom kulturnom centru otvoren je 10. Samit fotografa eks Jugoslavije.

Organizator Foto klub Leskovac je u saradnji sa LKC-om ovu tradicionalnu manifestaciju organizovao u smanjenom obimu u odnosu na prošle godine, jer su zbog aktuelne epidemiološke situacije izostali brojni gosti iz regiona. Na programu ove jubilarne manifestacije biće održane izložbe, tribine, predavanja i promocije knjiga.

Na otvaranju su priređene tri izložbe fotografija,“Ljudi i događaji” od fotografija nastalh na prošlogodišnjem Samitu, izložba fotografija Klubova i nacionalnih Foto saveza sa prostora bivše Jugoslavije, kao i izložba fotografija dobitnika nagrada “Tomin šešir”.

U ime lokalne samouprave Andrea Tošić, pomoćnica gradonačelnika, je naznačila da je Leskovački kulturni centar istinski bastion kulture koji svojim aktivnostima i kvalitetnim sadržajima naš grad čini mnogo lepšim i prijstnijim mestom za život.

„Foto klub Leskovac je oformljen davne 1944. godine i uz LKC uspešno promoviše umetnost fotografije, edukuje mlade talente i na pravi način usmerava njihovu kreativnost i potencijale. Kaže se da je fotografija tajna o tajni. Hvala vam što ste za sve nas priredili ove autentične i jedinstvene tajne.”

Ovogodišnji Samit fotografa eks Jugoslavije otvorio doajen fotografije, čovek po kome se i zove nagrada koja se dodeljuje na ovom festivalu, Tomislav Peternek.

“Deseti Samit je nastavio veličinu nekadašnjeg foto saveza Jugoslavije, ali je leskovački foto klub uspeo da poveže fotografe. Ali, to nije prvi put da posle velikih sukoba upravo umeetnici udružuju i spajaju. Ovde vidim i neke mlade ljude koje ranije nisam sretao i to je jako dobro, zahvaljujem im se potrudili da dođu. Žao mi je što je ovaj virus poremetio naše planove, ali dočekaćemo mi da ova korona prođe, pa ćemo se družiti kao nekada.”

Na ovogodišnjoj manifestaciji zbog pandemije korone nije dodeljena nagrada „Tomin šešir“.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zoran
Zoran
1 godina pre

Svaka cast, samo napred!!